Grad ZagrebScenaTurizam

SPOMENICI VELIKOM ZNANSTVENIKU Vukovarski Tesla ima golubicu, požeški sjedi na klupi, a gdje je gospićki?

Dana 7. siječnja 1943. godine u New Yorku je preminuo Nikola Tesla, slavni izumitelj, elektrotehničar i fizičar koji je ostavio veliki trag u našem društvu i načinu kako živimo.


Povodom 76. obljetnice smrti velikog znanstvenika donosimo nekoliko zanimljivosti o spomenicima koji su podignuti u čast Nikole Tesle – Ličanina koji je osvijetlio svijet.

Tesla u Zagrebu

Najpoznatiji zagrebački spomenik Nikoli Tesli nalazi se na križanju Preradovićeve i Masarykove ulice, a djelo je slavnog kipara i Teslinog prijatelja Ivana Meštrovića. Bakreni spomenik visok 2.5 metara prikazuje zamišljenog znanstvenika u sjedećem položaju. Ivan Meštrović ga je izradio za Institut Ruđera Boškovića, a na 150. obljetnicu smrti Nikole Tesle preseljen je na današnju lokaciju.

Tesla na križanju Preradovićeve i Masarykove ulice, izvor: Wikimedia Commons

U Demonstracijskom kabinetu Tehničkog muzeja može se vidjeti Teslin spomenik iz 1932. godine autora Emila Bohutinskog, a 1970. godine skulptura Nikole Tesle je podignuta u parku tvornice “Radioindustrija” na Bukovačkoj cesti. Još jedan spomenik Tesli se nalazi u Osnovnoj školi “Nikola Tesla” u Zagrebu.

Zid stare gradske vijećnice na Markovom trgu u Zagrebu krasi spomen-ploča posvećena Teslinom boravku u Zagrebu 1892. godine , dok je druga postavljena u Teslinoj ulici u Zagrebu.

Spomen ploča na Markovu trgu, izvor: Wikimedia Commons

Vukovarski Tesla ima golubicu, a požeški sjedi na klupi

Biste Nikole Tesle postavljene su u parku splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje te u Huguesovom parku u Puli, a na zgradi Gimnazije u Rakovcu kraj Karlovca, gdje je Tesla maturirao 1873. godine, postavljena je spomen-ploča.

2014. godine svečano je otkriven spomenik Nikoli Tesli u Vukovaru, ispred Tehničke škole u Borovu naselju. Spomenik je rad akademskog kipara Pere Jelisića, visok je 2.50 metara i izrađen je od poliranog aluminija. Na spomeniku se nalazi i mala golubica jer je Tesla bio veliki zaljubljenik u ove ptice.

Tesla ima svoju zvijezdu u „Hrvatskoj ulici slavnih“ na opatijskoj Slatini, gdje se nalaze 32 mramorne zvijezde s imenima istaknutih hrvatskih sportaša, znanstvenika, kulturnjaka i umjetnika.

Povodom proslave 100. obljetnice elektrifikacije 2012. godine i grad Požega je dobio svog Teslu. Skulptura akademske kiparice Tatjane Kostanjević prikazuje znanstvenika u sjedećem položaju na klupi, a postavljena je uz šetnicu u gradskom parku kraj rijeke Orljave.

Tesla u Požegi, izvor: Wikimedia Commons

Spomenik u Smiljanu ističe Teslinu osobnost

Povodom 150. obljetnice rođenja Nikole Tesle, 10. srpnja 2006. godine, svečano je otvoren Memorijalni centar Nikola Tesla u Teslinom rodnom Smiljanu. U sredini kompleksa nalazi se spomenik Nikoli Tesli autora Mile Blaževića. Osim fizičke sličnosti, ovaj spomenik vjerno prikazuje dio Tesline osobnosti – znanstvenik je prikazan s dvije polukugle u rukama, udubljen u svoje izume i udaljen od svijeta oko sebe.

Tesla u rodnom Smiljanu, izvor: Wikimedia Commons

Spomenici u Srbiji

Spomenik nalik onome na slapovima Niagare se nalazi u Beogradu, u Bulevaru kralja Aleksandra, ispred zgrade Elektrotehničkog fakulteta. Spomenik je rad Frana Kršinića, izrađen je u bronci i visok 3.35 metara. U muzeju Nikole Tesle u Beogradu izloženo je brončano poprsje koje je po Teslinoj želji izradio njegov prijatelj Ivan Meštrović 1952 godine. Odljevi ovog spomenika nalaze se i u Tehničkom muzeju u Beču te u Muzeju Like u Gospiću. Na zgradi rektorata Sveučilišta u Beogradu nalazi se Teslina ploča u spomen na boravak Nikole Tesle u Beogradu i znameniti govor koji je održao u Velikoj školi 2. lipnja 1892. godine.

U beogradskoj Zračnoj luci Nikola Tesla, povodom 150. obljetnice njegova rođenja, postavljen je brončani spomenik autorice Drinke Radovanović. Visok je 3 i pol metra. Teslino poprsje u Novom Sadu nalazi se ispred tamošnjeg Fakulteta tehničkih znanosti, a jedan spomenik je postavljen i ispred zgrade Elektrodistribucije u gradu Pirotu na jugoistoku Srbije.

Tesla ispred Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, izvor: Wikimedia Commons

Gdje se nalazi najveći spomenik Nikoli Tesli na svijetu?

U Pragu, gdje je Tesla kratko studirao filozofiju, nalazi se najveći spomenik posvećen slavnom znanstveniku.  Spomenik je podignut u Ulici Nikole Tesle, na poticaj Hrvatsko-češkog društva iz Zagreba i djelomično je financiran sredstvima Grada ZagrebaAutori spomenika su češki kipar Stefan Milkov i češki arhitekt Jiří Trojan. Spomenik je visok 2,5, a dug 4 metra te prikazuje svjetleću kuglu i stilizirano električno pražnjenje.

Spomenik u Pragu, izvor: Wikimedia Commons

Tesla na slapovima Niagare

Na slapovima Niagare, gdje je Tesla projektirao prvu hidroelektranu za izmjeničnu struju, nalaze se dva velika spomenika. Prvi je rad kipara Frana Kršinića, a postavljen je 1976. godine na američkoj strani  Niagare. U parku s kanadske strane je 9. srpnja 2006. godine postavljen drugi spomenik Tesli. Financirala ga je zajednica Srba u Kanadi, a prikazuje Teslu u prirodnoj veličini u trenutku šetnje kako štapom po pijesku crta skicu svoga izuma – indukcijskog motora koji je ujedno i postolje samog spomenika.

Spomenik na slapovima Nijagare, izvor: Wikimedia Commons

Kad će se Tesla vratiti u Gospić?

Spomenik Tesli autora Frana Kršinića, nalik onima na slapovima Niagare i u Beogradu, postavljen je 1981. godine u centru Gospića, a uništen je u Domovinskom ratu. Povodom obilježavanja 160. obljetnice rođenja Nikole Tesle Grad Gospić je 2015. godine započeo suradnju s ciljem uređenja prostora ispred KIC-a koji bi postao trg Nikole Tesle, gdje se trebao vratio spomenik. Priču je započeo Goran Rako, profesor na arhitektonskom fakultetu koji je napravio simulaciju kako bi taj trg izgledao, no realizacija je zapela na financijama. Spomenik je gotov i trenutno se nalazi na Akademiji likovnih umjetnosti u Odjelu ljevaonice gdje čeka svoj povratak u Gospić.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Wikimedia Commons

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close