Zdravlje

Spolne bolesti od kojih vas ni kondom neće zaštititi

Osnovna zadaća prezervativa je spriječiti prenošenje sjemena, čime se osim neželjene trudnoće, može spriječiti i prenošenje brojnih spolnih bolesti. No, postoje i spolno prenosive bolesti kojima se je moguće zaraziti i uz uporabu prezervativa. Prenosi zadovoljna.dnevnik.hr


Kada se koristi pravilno i redovito kondom uspješno sprečava prenošenje čestih spolnih bolesti kao što su hepatitis B, hepatitis C, gonoreja, klamidija i HIV. To je zato jer lateks od kojeg je kondom napravljen djeluje kao neprobojna barijera koja ne propušta patogene čestice spolno prenosivih bolesti. No, problem je u tome da se ne prenose sve spolne bolesti preko sjemena što znači da prezervativ možda neće biti dovoljna zaštita.

Preciznije, kod bolesti koje se mogu prenijeti i preko kože prezervativ neće djelovati. Zbog toga je, ako ste seksualno aktivni, važno redovito se testirati čak i ako prakticirate siguran seks. Neke spolno prenosive bolesti, ako se ne liječe, mogu imati ozbiljne posljedice na zdravlje, poput neplodnosti i raka. Donosimo 4 najčešćih bolesti kojima se možemo zaraziti i kada koristimo prezervativ.

1. Genitalni herpes
Ako se lezija herpesa nalazi na dijelu prepona ili zdjelice koji nije prekriven kondomom, može doći do prenošenja herpesa preko te nezaštićene lezije. Liječnici preporučaju apstinenciju kada imate vidljivo izbijanje herpesa (tada se herpes najlakše može prenijeti), ali treba imati na umu da se herpes može prenijeti i kada nema vidljivih simptoma.

Više na zadovoljna.dnevnik.hr


 

Komentari

Komentara


Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close