Scena

Spektakularno arheološko nalazište u Turskoj

Godine 2012. nekoliko je radnika slučajno naišlo na podzemni tunel. Nakon tri godine istraživanja utvrđeno je da se radi o gradu veličine 64 nogometna terena


Spektakularno arheološko nalazište nalazi se u Nevsehiru, u Turskoj. Sasvim slučajno na njega su naišli građevinari koji su rušili kompleks zgrada u sklopu rekonstrukcije grada. Nakon tri godine istraživanja stručnjaci kažu da se radi o najvećem i najkompleksnijem podzemnom gradu na planeti, piše Telegraph.
Skeniranjem tla utvrđeno je da se grad proteže na nekoliko razina, a njegova je površina usporediva s površinom – pazite sad – 64 nogometna terena.

Utvrđeno je da je grad star pet tisuća godina, a njegova je kompleksnost zapanjila arheologe. Naime, ljudi su u njemu imali kuhinje, sanitarne čvorove, primitivan vodovod i ventilacijski sustav, vinarije, kapelice i brojna stepeništa kojima se prelazilo s jedne razine na drugu te na kraju i na – površinu.

Regija puna tajnovitih podzemnih gradova

Novi grad otkriven je u blizini drugog podzemnog grada poznatog pod imenom ‘Derinkuyu’ te se smatra da je za trećinu veći od njega. Derinkuyu je 1936. godine sasvim slučajno otkrio seljanin koji je srušio zid u svojem podrumu te naišao na stepenište. Kasnije se ispostavilo da se radi o nevjerojatnom podzemnom gradu koji se proteže kroz punih 8 razina do dubine od 85 metara i u kojemu je živjelo oko 30 tisuća ljudi.

U njemu su neki stanovnici proveli cijele živote. Grad je bio opremljen tadašnjim ustanovama, školama, pa čak i stajama za stoku. Stručnjaci pretpostavljaju da su ga njegovi stanovnici sagradili kako bi se sklonili od učestalih i vrlo krvavih religijskih ratova na tim područjima.

U turskoj regiji Cappadociji nalazi se mnoštvo podzemnih gradova manje kompleksnosti koje su njihovi stanovnici izdubili u tlu pretežno sastavljenom od vulkanskog pepela.


 

Tekst: 24 sata
Foto: Facebook / 24 sata

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close