Vijesti

Spavati 4 sata i biti odmoran?

Spavanje nekoliko puta dnevno u doređenom trajanju, naziva se polifazični san. Postoji više metoda, a umjetnički genije prakticirao je svoju i nikad nije bio umoran


Polifazični san veže se s imenom najpoznatijeg umjetničkog genija i izumitelja Leonarda da Vincija. On je spavao sat i pol do dva sata dnevno tako da je svakih četiri sata odspavao po 15-ak minuta . Upravo takav način spavanja, više puta u razdoblju od 24sata, naziva se “polifazički ” – praksa spavanja više puta u razdoblju od 24 sata. Da Vinci je koristio ovu metodu mnogo godina i nije se osjećao umorno.

Također, dobro je poznato da je vrijeme nakon sna najproduktivnije vrijeme za rad i kreativnost , a da Vinci je to znao itekako dobro iskoristiti. Nakon njega, mnogi su godinama i godinama proučavali te vježbali nekoliko varijacija polifazičkog sna, a ovo je nekoliko njih:

  • Dymaxion metoda – spavanje 30 minuta svakih šest sati.
  • Uberman metoda – spavanje oko 20 minuta svaka četiri sata.
  • “Običan čovjek” metoda – noću se spava jedan i pol do tri sata, a zatim još tri puta tijekom dana po 20 minuta.
  • Tesla metoda – noću se spava dva sata, potom sredinom poslijepodneva još 20 minuta.
  • Siesta metoda – noću se spava pet sati, a zatim sat i pol sredinom poslijepodneva.

Svi su učinkovite, ali kako su ljudi i njihove potrebe različiti, tako neće svaka metoda odgovarati svakom čovjeku. Svako mora pronaći onu koja mu odgovara, a pojedincima će ipak najviše odgovarati naspavati se kako su navikli – spavati cijelu noć i eventualno drijemnuti poslije podne vikendom, piše Bright Side .


Tekst: 24sata.hr
Foto: mirror.co.uk

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close