ZnanostVijestiTech

SpaceX na Marsu do 2018.?

Nakon što su nedavno uspješno spustili raketu na platformu usred Atlantika i potaknuli mnoga razmišljanja o svemirskoj budućnosti u kojoj ćemo svi moći jeftino u svemir, iz SpaceX-a su sada objavili da žele već 2018. godine poslati letjelicu Dragon na Mars.


Ovime su praktično najavili i prvi velik korak prema cilju koji je zacrtao šef Elon Musk, a to je slanje ljudi na Crveni planet. Iz SpaceX-a nisu rekli koliko letjelica misle poslati, ali u objavi na Twitteru sugerirali su više misija za kapsulu Dragon. U istoj objavi se vidi i da bi kapsulu trebali lansirati na Falcon Heavy raketi, većoj verziji sadašnje rakete Falcon 9.

Uspiju li u tome, postali bi i prva privatna kompanija koja je sletjela na drugi planet.

Prema Marsu bi slali kapsulu Red Dragon, a radi se o modifciranoj verziji kapusle Dragon, koja je opremljena motorima koji bi omogućili slijetanje na površinu Marsa. Elon Musk je na Twitteru istakuo kako je ta ‘Dragon 2’ kapsula dizajnirana da sleti bilo gdje u Sunčevu sustavu, a Mars bi trebao biti prvi probni let. Dodao je i kako ne bi savjetovao slanje astronauta dalje od Mjeseca u ovoj kapsuli zbog skučenog prostora koji je na razini SUV-a.

spacex_fairing_1

Naravno, na tom ih putu čekaju brojna testiranja kapsule i motora, a slete li na Mars, ovo bi bio i najetži predmet jer sama kapsula je pet do 10 puta teža od bilo čega što je do sada sletjelo na Mars.

Muskova kompanija je sada dobila i svoj prvi vojni posao te će dobiti 82,7 milijuna dolara kako bi u orbitu lansirali satelit američkog zrakoplovstva.


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor: 24sata.hr | Foto: spacex forum.kerbalspaceprogram

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close