Scena

“Sonnenschein” Daše Drndić najprodavanija knjiga u Italiji

Talijansko izdanje romana “Sonnenschein” Daše Drndić nalazi se, nakon nedavnih promocija u Italiji, na prvom mjestu tamošnje top-ljestvice najprodavanijih knjiga, iznad novog romana Michela Houellebecqa, izvijestio je hrvatski izdavač te knjige, Fraktura.
Roman Daše Drndić, koji je objavio talijanski izdavač Bompiani pod naslovom “Trieste”, u prijevodu Ljiljane Avirović, krajem siječnja predstavljen je u Trstu i Rimu, a inozemni uspjeh nastavlja i njemačko izdanje knjige, koje će se u nakladi kuće Hoffman und Campe u knjižarama pojaviti 11. ožujka i koje već ima iznimne prve reakcije u Frankfurter Allgemeine Zeitungu, ističu u Frakturi.
To intrigantno djelo koje tematizira prešućenu temu Drugoga svjetskoga rata o djeci koja su oteta i odgajana da postanu arijevci, dosad je objavljeno u SAD-u, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Slovačkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Nizozemskoj i Sloveniji. U engleskom prijevodu Ellen Elias-Bursać (također kao “Trieste”), osvojio je nagradu Independent za najbolju stranu beletrističku knjigu po izboru čitatelja.
U romanu se susreću teme Lebensborn-djece, deportacije Židova, logora smrti, pitanja neutralnosti Švicarske u Drugome svjetskome ratu, SS komandnog odreda i povijesti Gorizije te se kroz povijest židovske obitelji i sudbinu mlade žene Haye Tedeschi razotkrivaju zablude, osobni promašaji i tragedije “u kojima se zrcale najcrnje nemani čovjekova bića koje su više no ikada isplivale u 20. stoljeću”.
Daša Drndić (Zagreb, 1946.), dobitnica međunarodne književne nagrade Prozart 2014., objavljuje prozu, književnu kritiku, prijevode u časopisima i književnim listovima, igrane i dokumentarne radiodrame. Autorica je, između ostaloga, i proznih djela “Put do subote” (1982.), “Canzone di guerra” (1998.), “Doppelgänger” (2002.), “Leica format” (2003.). Njezin roman “Sonnenschein” iz 2007. osvojio je nagradu Fran Galović za najbolju knjigu zavičajne tematike i Kiklop za prozno djelo godine.

Foto: Hina/Fraktura
Tekst: Index

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close