VijestiGrad ZagrebLifestyle

SOLO ILI SOLIDARNO Društveno angažirani srednjoškolci iz Gospića i Zagreba predstavili svoje aktivnosti

U utorak, 8. svibnja na događaju „Solo ili solidarno“ društveno angažirani srednjoškolci iz Zagreba i Gospića predstavili su različite aktivnosti društvenog i humanitarnog djelovanja.


U Maloj dvorani Kulturnog centra stotinjak srednjoškolaca iz Poljoprivredne škole, XII. gimnazije, Centra za odgoj i obrazovanje Dubrava, Prehrambeno-tehnološke iz Zagreba škole te Gimnazije Gospić okupili su se na događaju „Solo ili solidarno? Odaberi put!“ kako bi međusobno razmijenili i predstavili aktivnosti koje provode u sklopu preventivnih programa „Moj zdravi stil“ i „Sunčana stana ulice“. Događaj je glazbenim nastupom otvorio Krunoslav Čučuk, učenik Centra za odgoj i obrazovanje Dubrava.

Učenici iz Poljoprivredne škole u Zagrebu Krešimir Uroić, Mihela Šaško, Katarina Dorojković, Lucija Vidović, Antonela Ereš, Rebeka Pejić i Željka Bosanac, mag. pedagogije i andragogije, osmislili su dramske scene pod nazivom „Mogu li bez….? uz stručno vođenje mladog kazališnog redatelja Lovre Krsnika ukazavši zašto je važno oduprijeti se konzumerizmu i pasivnom stilu života zalažući se za zdrave stilove života i prevenciju ovisnosti.

Učenici Centra za odgoj i obrazovanje Dubrava Maja Pleša, Laura Soče i Dimateo Čulinović otvoreno i hrabro su govorili o preprekama i teškoćama s kojima se susreću tijekom svojeg odrastanja, ali i o načinima na koji su ih prevladali. Uz vrlo snažne poruke koji su proizašle iz njihovih životnih priča važno je da i dalje glasno propitujemo koliko društvena zajednica pomaže mladima s invaliditetom i kroničnim bolestima, a koliko im odmaže i što je još važno poduzeti da bismo mogli reći da živimo u društvenoj zajednici koja brine o najranjivijim skupinama mladih.

Hela i Lara Radović, učenice Gimnazije Gospić, s voditeljem Durdov Josipom, mag. primarne edukacije, svojim zanimljivim nastupom potaknuli su veliki dio publike na aktivno sudjelovanje. Interaktivna prezentacija održana u obliku skeča najviše je zaintrigirala muški dio publike jer su Hela i Lara uspješno odglumile „šikaniranje“ Josipa tijekom izvođenja prezentacije. Mladi Gospićani putem medijskih nastupa potiču svoje vršnjake na solidarnost i prihvaćanje vršnjaka koji su po bilo čemu „drugačiji od drugih“, ukazuju na važnost kvalitetne međusobne komunikacije i aktivnog pristupa u rješavanju društvenih problema.

Tatjana Stilinović i Leon Mihalinec, učenici XII. gimnazije, predstavili su aktivnosti volonterskog kluba svoje škole kojima su na različite načine i u nekoliko navrata pripomogli djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi, a priče o odrastanju ispričale su Lorena Vlaović, Veronika Penava i Leonarda Cvitković iz Prehrambeno-tehnološke škole.

Događaj je moderirala Klara Borda učenica I. Gimnazije u Zagrebu – ambasadorica za humanitarno djelovanje i društveno uključivanje mladih.

Odrastati, sazrijevati, graditi autentični osobni identitet u formativnim godinama, a uz to graditi solidarnu i humanitarnu zajednicu veliki je zadatak za mlade. Međutim, mladi iz zagrebačke Dubrave i Gospića umjesto soliranja, radije su odabrali put solidarnosti! Čestitke svima na uspješnom i izvrsnom izvođenju svih točaka programa, na povezivanju, zajedništvu i solidarnosti!

Projekti „Sunčana strana ulice“ i „Moj zdravi stil“ provode se uz financijsku podršku Ministarstva za demografiju, obitelj mlade i socijalnu politiku, Grada Zagreba, Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom
Grada Gospića.


Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara


Foto: Josip Durdov

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close