Šokantni dokumentarac: Toliko je stvaran da izaziva mučninu

Ivan Tominac

Takve snimke Europa još nije vidjela na jednom mjestu


“Nije to ništa strašno. U Siriji su na nas padale bombe”, reklo je jedno dijete uoči putovanja pretrpanim gumenim čamcem iz Turske prema Grčkoj. “U grobu ćemo se barem odmoriti”, dodalo je drugo. Djeci je bilo savršeno jasno koliko se tisuća izbjeglica poput njih prethodnih mjeseci već utopilo u Mediteranu na istim takvim putovanjima.

Povodom skore premijere trodijelnog BBC-jevog dokumentarca “Zbjeg: Naše putovanje u Europu”, Guardian je predstavio kratak pregled potresnih materijala koje je snimila ekipa koja je još od Sirije izbjeglice pratila cijelim putem; kroz Tursku, gdje su čak i djeca morala na ulici raditi što god bilo samo da mogu platiti krijumčarima ljudi, preko Egejskog mora, kroz Grčku, Makedoniju, Srbiju, Hrvatsku…

U čamce kakvi su svakodnevno za sobom u dubine povlačili nebrojene izbjeglice, nisu se usudili ući ni najprekaljeniji snimatelji. Zato je taj dio snimao Hasan Akad, učitelj engleskog iz Damaska. Skrivenom kamerom, dakako, kao i ogroman dio puta inače. Jer, kako kaže, krijumčarima je kamera isto kao i da ugledaju kaljašnjikov.

Cijeli članak pročitajte na express.hr


Foto: pixabay.com

<script>

<script>

Komentari


X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u