Vijesti

Socijalni pedagozi o teškoj situaciji djece s problemima u ponašanju: ‘Stanje je izrazito zabrinjavajuće!’

NIKAKO NIJE DOBRO

Komora ističe da je adekvatno odgovoriti na potrebe ove djece i mladih iznimno kompleksno te podrazumijeva intervencije na različitim razinama društvenih i državnih sustava.


Dio odgovora svakako leži i u specijaliziranim socijalnopedagoškim tretmanima u odgojnim ustanovama – kojih, upozoravaju, više nemamo.

Hrvatska komora socijalnih pedagoga želi upozorila je u subotu stručnu i drugu zainteresiranu javnosti na izrazito zabrinjavajuće stanje nedostatka odgovarajućih smještajnih kapaciteta za djecu s razvijenim problemima u ponašanju.

To su djeca i mladi čija se ponašanja opisuju štetnima za njih i/ili njihovu okolinu, društveno neprihvatljivima, a mogu se manifestirati kao konzumacija sredstava ovisnosti, agresivno ponašanje, autoagresivno ponašanje, vandalizam, skitnja, tučnjava.

Takva ponašanja rezultat su kombinacije velikog broja rizičnih čimbenika koji se nalaze u njima samima, ali i njihovim okruženjima obitelji, škole i zajednice. Nerijetko su i sami žrtve nasilja, često stigmatizirani.

Komora ističe da je adekvatno odgovoriti na potrebe ove djece i mladih iznimno kompleksno te podrazumijeva intervencije na različitim razinama društvenih i državnih sustava.

Dio odgovora svakako leži i u specijaliziranim socijalnopedagoškim tretmanima u odgojnim ustanovama – kojih, upozorava, više nemamo.

“Desetljećima smo imali diferencirane tretmane za opisanu skupinu djece i mladih, no te su ustanove i tretmani tijekom procesa transformacije i deinstitucionalizacije nestali”, navode socijalni pedagozi.

Često puta ostaju zarobljena u krugu očekivanja i doživljavanja neuspjeha, nemaju pravo na svoju šansu za pozitivnom afirmacijom, ispadaju iz obrazovnog sustava i često su prepušteni utjecaju ulice.

“Stoga apeliramo da se hitno osiguraju preduvjeti za tretmane sukladne stvarnim potrebama djece i mladih s problemima u ponašanju, da ih se ponovno stavi u fokus, da im se osiguraju preduvjeti za diferencijaciju tretmana uz nužne ljudske, tehničke, smještajne i sve druge kapacitete te poštivanje digniteta svih zaposlenih u socijalnoj skrbi, pa tako i socijalnih pedagoga, koji su educirani raditi u tretmanu s djecom i mladima u riziku kao i onima s problemima u ponašanju.”


 

Komentari

Komentara


Foto: pixabay.com

Povezane objave

Back to top button
Close