KolumneKomentar tjedna

Komentar tjedna: Je li smisao IZBORA zamjena jedne budale drugom?

Što je izborni dan bliži to je veći broj zainteresiranih građana koji su šutjeli i trpjeli zadnje četiri godine i/ili onih koji nisu izašli na prošle izbore. Sada bi svi htjeli da se čuje što misle o aktualnim pitanjima i izjasniti svoje jasne stavove o najvećim i najjačim političkim strankama. Zbog ogorčenosti takvi, na žalost, nemaju jasne stavove jer smatraju kako su svi isti i kako između njih ne postoje razlike. Prema takvom stavu, ne treba glasati ni za koga pa se tako i ponašaju.

Sjecanjem punoljetnosti čovjek ima pravo birati i biti biran. Ne slušajte druge kada govore da je glasanje građanska dužnost jer nije. Ono je građansko pravo, a samo motiviranjem, a ne prozivanjem, može se povećati izlaznost birača. Na izborima pojedinac bira onoga koji je najsličniji njegovim stavovima i za kojeg smatra da bi bio uspješniji u zastupanju interesa svih građana. Sukladno s tim, vodeći mora biti fin, pošten, kulturan, obrazovan i emocionalno stabilan. Zbog toliko raznolikog izbora na meniju kandidata, mnogi se boje da ne bi pogriješili u izboru. Stoga birači vjeruju kako je bolje ne izaći nego zaokružiti krivog.

Mnogi se služe epitetom najboljeg. Nema najboljeg. Postoji samo onaj bolji od drugog, a pravo izbora omogućila nam je demokracija. Oni koji se ne razumiju previše u politiku kažu kako je smisao izbora zamjena jedne budale drugom.
Sve dok mediji manipuliraju stvarajući diskriminaciju mi i oni te predodžbom svi su isti, građani se neće niti potruditi razmisliti tko ima iskrene namjere pa makar taj glas „otišao u vjetar“. Jedino dobro što se poštuje jesu stranačke hijararhije kojih se Hrvati drže kao „pijan plota“. Nije bitno tko vlada i kako vlada već s čijeg vrha. Ljudi zaboravljaju tko je što radio i za koga. Nije to kratko pamćenje nacije već zaboravljanje unaprijed.

Postalo je već tradicionalno da se Hrvati boje promjene. Navikli smo prigovarati ovi ne valjaju, oni ne valjaju, a od kako smo stekli suverenitet još nismo naučili što ono uistinu znači. Opterećeni smo što će nam reći oni koji nas poznaju ako smo glasali za gubitnike i kako ćemo sebi oprostiti ako smo se, kojim slučajem, „zaribali“.
Svrha politike trebala bi biti pravednost, a sukladno s pravednošću ostvaruje se unutarnji mir. Državna služba ne smije biti prilika za osobno isticanje ili za stjecanje materijalne koristi. Politika koja se ne zalaže za dobrobit svojim građana je zla politika. Zato je vrlo važno izaći na izbore i glasati po svojoj savjesti.

Ako nešto ne valja onda se zamijeni, u ovom slučaju na izborima, a ako se to ne učini, tj. ne glasa, onda se nema pravo niti kritizirati. Ako niti novoizabrani nisu kompetentni onda ih se treba mijenjati još brže.
Ne zaboravite pri zaokruživanju da moral određuje politiku. Koliko su pošteni građani u državi toliko je poštena država.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close