Kućni ljubimci

Smiju li psi jesti snijeg?

Kućni ljubimci, pogotovo psi obožavaju snijeg. Vole hvatati grude i pahulje, valjati se po bijelom pokrivaču , a naravno najveća poslastica im je lizanje i grickanje snijega i leda.


Međutim, hladnije vrijeme psima i mačkama donosi nekoliko opasnosti. Kako bi vaši ljubimci uživali u zimskim radostima na vrijeme ih za to pripremite.

Većina vlasnika čiji se ljubimac prvi put susreće sa snijegom primijetit će da njihov ljubimac krećući se kroz snijeg počinje šepati. Uzrok su kuglice od snijega i leda koje se zalijepe na dlake ispod šapa ili između prstiju. Kod pasa i mačaka izazivaju osjećaj kao da su stali na trn. Izbjegavajući normalno hodati mogu iščašiti nogu, ali i oštetiti kralježnicu.

Zaštitite šape

Budući da je bolje spriječiti, nego liječiti savjetujemo vam da redovito šišate dlake ispod psećih nogu. Posao manikure prepustite stručnjacima koji će osim dlaka, ako je potrebno podrezati nokte. Osim što ćete smanjiti mogućnost lijepljenja snijega, spriječiti ćete infekcije.

Za osjetljive šape opasna je i sol kojom se posipaju prometnice. Uz šišanje dlaka šape ćete najlakše zaštiti detaljnim pranjem nakon svake šetnje, ali pritom ih ne zaboravite skroz osušiti.

Trovanje antifrizom i soli

Sol, osim šapama ozbiljno, ako ju ljubimac liže prijeti i probavnom sustavu jer može oštetiti sluznicu. Nažalost, bljuzga pomiješana sa soli i antifrizom uobičajena je pojava na hrvatskim cestama. Vrlo lako takav mix završi na psećim šapicama. Ako ih pas poliže tada dolazi do ozbiljnih trovanja, a najčešći simptomi su teturanje, povraćanje i teška depresija. Još jedan razlog za obavezno pranje šapa nakon šetnje.

Česta zabluda vlasnika je da pas i mačka zimi ne trebaju piti kao ljeti jer ionako jedu snijeg. To nije istina, naprotiv zimske dehidracije su jako česte te pas i mačka stalno trebaju imati svježe vode.

Psi ne smiju jesti snijeg

Smije li pas jesti snijeg? Pitanje je to koje muči mnoge vlasnike. Odgovor je negativan, ali koliko god se vi trudili on će ga jesti i guštati. Gotovo uvijek nakon snježnog obroka pas će dobiti proljev.

Ako uz njega primijetite da se vaš ljubimac nakon šetnje ponašao čudno, kao da je ‘pod utjecajem alkohola’ što prije posjetite veterinara. Običan proljev zaustaviti ćete aktivnim ugljenom.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Izvor: 24sata.hr | Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close