Zdravlje

Smijemo li isti ručnik koristiti više puta?

Istog trenutka kad iskoristimo ručnik, on postaje plodno mjesto za razmnožavanje bakterija, gljivica, skupljanje mrtvih stanica kože te sline, analnog i urinarnog sekreta kao i brojnih drugih bakterija koje žive u našoj kupaonici.


Dok nam većina ovih mikroba vjerojatno neće naškoditi, jer dolaze s našeg tijela, ipak valja uzeti u obzir da se množe jako brzo i mogu se pretvoriti u potencijalnu opasnost.

Stoga je Tech Insider pokušao saznati koliko puta najviše možemo koristiti jedan ručnik prije nego što ga stavimo na pranje, a odgovor je – maksimalno tri. Naravno, pod uvjetom da ga možemo u potpunosti osušiti prije idućeg korištenja. “Tri puta je maksimalno”, tvrdi i Philip Tierno, mikrobiolog s Medicinskog sveučilišta u New Yorku. “Mokri ručnik buja mikrobima, a ako iz njega dolazi bilo kakav miris, to znači da se on mora oprati”, objašnjava.

Nemojte dijeliti ručnik s drugima

Razlog za to je što mokri ručnik ubrzava bujanje mikroba jer sadrži sve što je takvim organizmima potrebno za razmnožavanje: voda, topla temepratura, kisik, hrana iz naših mrtvih stanica kože te neutralni pH.

“Ipak, teško je reći jesu li upravo ti mikrobi na vašim ručnicima opasni ili ne jer većina klica u kućanstvu nije opasna”, ističe liječnik. No, ako dijelite ručnik s drugima, potencijalno biste mogli doći u kontakt s mikrobima s kojima se vaš organizam nije ranije susreo. Recimo, poput neke od vrsta stafilokoka koji uzrokuju stvaranje čirova, prištića ili infekcije”, pojasnio je Tierno.


Tekst: telegram.hr

 

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close