KolumneKomentar tjedna

Komentar tjedna: Smijeh je lijek!

Ako nekog pitate što bi ga sada usrećilo, većina će odgovoriti isto ili slično, nabrajajući neke materijalne stvari poput nekog odjevnog predmeta, automobila, jahte, stambene nekretnine, milijunskog dobitka na lotu, luksuzna putovanja itd. Sve materijalne stvari samo su trenutno zadovoljstvo. Čak i oni koji imaju mogućnosti priuštiti si sve te stvari priznaju da nisu sretni u potpunosti. Razlog tome je ili nedostatak slobodnog vremena ili neznanje kako uživati.


Istina je da negativnosti današnjice potiskuju optimizam u nama jer traume ostavljaju veće i dublje tragove. Stoga moramo znati što hoćemo i to strastveno željeti. Jedino pozitivnim razmišljanjem možemo doći do pozitivnog rješenja.

Često komentiramo što nas živcira i čini nezadovoljnima. Jeste li se ikad pitali što vas uistinu čini sretnim? Ne žurite s odgovorom. Odvojite malo vremena za razgovor s najpametnijom osobom. Za početak pokušajte analizirati jedan dan i odgonetnuti što vam je taj dan učinilo posebnim i uljepšalo ga. Možda da uzmete papir i olovku u ruke i sastavite popis onoga što pozitivno i negativno utječe na vas i vaše raspoloženje. Potrebno vam je samo malo vremena i dobre volje, a možete otkriti nešto novo o sebi.

Cvrkut ptica rano ujutro, miris jutarnje kave, pohani kruh uz topli čaj, šale dragih prijatelja, uživanje u prirodi, igranje i priprema kolača s djecom, šetnja s kućnim ljubimcem, dobar san, zagrljaj voljene osobe. Ima li što ljepše od onoga kad u očima voljene osobe vidite sebe?! Neki ne dijele isto mišljenje sa mnom oko onoga što nas raduje, a neki ga zarobljuju na memorijskim karticama svog fotoaparata i dijele svoje ugođaje po društvenim mrežama umjesto da ih podijele i uživaju u tom trenutku s tom osobom. Sve su to male stvari koje ne koštaju ništa, a znače sve. Užitke i ugođaje koje pružaju su besplatni i može ih svatko imati.

Sreću čine male stvari kojih ponekad nismo svjesni i ne znamo ih cijeniti. Tek kada izgubimo ono što netko drugi ima, shvatimo što nam je to značilo. Čovjek je društveno biće, stoga treba provoditi više vremena u društvu svojih prijatelja i obitelji te uvijek sklapati nova prijateljstva i njegovati ih jer nikad ne znamo gdje ćemo opet susresti neku osobu.

Vrijeme potrošeno u pronalasku onoga što druge oko nas čini sretnima također je dragocjeno. Imati nekoga kome možete vjerovati u potpunosti, s kim se možete smijati i plakati, tko čita vaše misli, s kim su i trenutci šutnje lijepi i ispunjeni, zaista je neprocjenjiva vrijednost. Imati najboljeg prijatelja koji vam pruža potporu i predanost jedno je od najvrijednijih stvari u životu. Prijateljstvo ne možemo kupiti. Moramo naučiti davati i pružati drugima ono što smatramo da im je potrebno jer ne možete imati prijatelja ako to niste i vi sami. Smisao života je biti sretan. Stoga se ne zaboravite smijati svaki dan jer smijeh je lijek.


 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close