AutomotoVijesti

Kako smanjiti potrošnju goriva u automobilu?

Jeste li znali da vozilo može trošiti i do 30 posto više goriva ako se ne podvrgava redovito obveznom servisiranju? Svi smo upoznati s važnošću redovitoga servisiranja auta, ali zbog nekih razloga ne radimo to onoliko često koliko bi bilo idealno. 24sata donosi deset savjeta koji će vam pomoći  da iskoristite i posljednju kap goriva u spremniku i smanjite potrošnju koliko god je moguće.


 

1. Provjeriti tlak u gumama barem jednom mjesečno

Automobilske gume s nedovoljno zraka uzrokuju veći kotrljajući otpor u njima, pa tako povećavaju potrošnju. Naime, manjak tlaka samo 0,5 bara direktno povećava potrošnju goriva čak pet posto.

2. Koristiti tempomat

Vjerovali ili ne, koristeći tempomat u vožnji autocestom smanjit ćete potrošnju goriva čak šest posto.

3. Ne držati automobil ‘na leru’

Izbjegavajte ovu radnju ako traje više od minute. Rad motora u praznome hodu troši između 0,8 i 1,5 litara goriva na sat, a usto ispušta i nepotrebne količine CO2 u atmosferu. Moderni motori opremljeni su start-stop sustavima, no svejedno na ovo valja pripaziti jer će za malu ali značajnu brojku ipak smanjiti potrošnju.

4. Redovito održavati automobil

Što se tiče servisiranja, treba paziti da bude redovno, odnosno onoliko često koliko je propisano u priručniku. Ako se sve uredno radi, kao ‘najgori kvar” može vas zadesiti promjena svjećica, senzora kisika i filtera zraka i goriva.

5. Vožnja ‘u brzini više’

Naprimjer, za brzine 60 km/h automobil troši čak 25 posto više goriva u trećoj brzini, nego što to čini u petoj. Dinamičnija vožnja u nižim stupnjevima prijenosa povećat će potrošnju goriva čak 45 posto. Najbolje je voziti u što većem stupnju prijenosa, naravno koliko je to moguće.

6. Misliti unaprijed

Ovo se prije svega odnosi na način vožnje. Ona mora biti uglađena i jednolika te valja izbjegavati jaka ubrzanja i snažna kočenja.

Upravo te radnje nepotrebno troše gorivo i gume, a brojna istraživanja pokazala su da tehnike vožnje mogu smanjiti potrošnju goriva i do 30 posto.

 

Više na 24sata


 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close