VijestiPolitika

U Slunju održana tribina o novom Zakonu o hrvatskim braniteljima

Danas je u dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Slunju održana javna tribina na temu „Predstavljanje Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji i tumačenja vezana za primjenu zakona“.


Tribina je održana na inicijativu Odbora za branitelje i stradalnike Domovinskog rata Županijske skupštine Karlovačke županije, a okupila je velik broj branitelja sa šireg slunjskog područja te predstavnike jedinica lokalne samouprave, kao i zainteresirane građane.

Nakon pozdravne riječi voditelja tribine Tome Magdića, Ivica Akmadži iz Ministarstva hrvatskih branitelja je pojasnio i približio Zakon o braniteljima i njihova prava vezana uz status, naknade i mirovinska prava.

Ova je tribina pokazala da se šira društvena zajednica i Ministarstvo branitelja brinu posebno za one ugrožene i nezaštićene branitelje. U nastavku prenosimo ulomak teksta vlč. Mile Pecića koji je objavljen na stranicama slunjskog dekanata:

Prije svega treba napomenuti da branitelji nisu povlaštena kasta. Većina njih radi i živi od svog rada. Ostale su mi u pamćenju riječi branitelja negdje 1993. u Senju koji je stopirao prema Gospiću. Reče da je profesor književnosti na srednjoj školi ali da se odazvao zovu domovine i sad je na gospićkom ratištu. Kad obrani domovinu vraća se svom poslu! Većina branitelja tako je razmišljala. Međutim u braniteljskoj populaciji postoje ugrožene skupine i pojedinci kao što su invalidi, nezaposleni…Nije bez razloga velik broj branitelja počinio suicid. Novi zakon, u svojim granicama i mogućnostima, human je i ostavio je prostora za sve ugrožene. Osim invalida, zakon daje šansu maloljetnim braniteljima, onima koji su u civilnoj zaštiti odradili veliki posao, nezaposlenima…Život prelazi sve granice propisa i zakona pa tako i u ovom zakonu ne može se sve predvidjeti ali u cjelini ovaj zakon daje dostojanstvo onima koji su  bespomoćni u životnoj drami.

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Foto video Studio Butina

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close