Scena

Slučajno pronađena originalna Tolkienova karta Međuzemlja

Nedavno otkrivena karta Međuzemlja otkriva da je Tolkien Hobbiton primjerice zamislio na istoj geografskoj dužini kao i Oxford, ali i da mu je talijanski grad Rovena poslužio kao inspiracija za Minas Tirith.


Ova fantastična dosad nepoznata krata pronađena je sasvim slučajno u primjerku Gospodara prstenova koji je pripadao ilustratorici Pauline Baynes, ilustratorica koja je kasnije svojim radovima opremila Tolkienove knjige.

Karta Europe korespondira s Tolekienovom kartom Međuzemlja

Taj dokument pokazuje koliko je egzaktne prirode bila Tolkienova mašta. On je na toj, naime, karti ispravljao imena fiktivnih mjesta, dodao im je neka sasvim nova, a usput je dao Baynes i hrpu sugestija o flori i fauni koja obitava na određenim područjima. Ako slučajno niste znali, Tolkien je bio profesor anglosaksonskoga na Sveučilištu Oxford.

Dio Tolkienove karte Međuzemlja
DIO TOLKIENOVE KARTE MEĐUZEMLJABlackwell’s

Jedna od referencija koje je Tolkien dao Baynes kako bi joj olakšao posao bila je ta da se Oxford nalazi na istoj geografskoj duljini kao i Oxford. Zatim su se tu pronašli još i mjesta poput Beograda, Cipra ili Jeruzalema (uz već spomenutu Ravenu). “Ova karta pokazuje koliko je taj čovjek zapravo bio opsjednut s detaljima. Navodno je snjim bilo teško raditi, ali na kraju se taj trud isplatio”, rekao je Sian Wainwright.

Dio Tolkienove karte Međuzemlja
DIO TOLKIENOVE KARTE MEĐUZEMLJABlackwell’s

Korespondencija između Tolkiena i Baynes, koja je inače ilustrirala i CS Lewisove knjige, kao i njezini zapisi iz nikad u cijelosti objavljenog dnevnika svjedoče o tome koliko je ponekad bilo teško raditi s ovim popularnim autorom.

Nevjerojatno otkriće

Henry Gott, Blackwell’sov stručnjak za prve edicije moderne književnosti, izjavio je da je mapa “uzbudljivo i važno otkriće: novitet za znastvenike (iako se za njeno postojanje znalo zahvaljujući maločas navedenoj koresponedenciji) koji pokazuje koliko je i jednom i drugom stalo do detalja”.

Dio Tolkienove karte Međuzemlja
DIO TOLKIENOVE KARTE MEĐUZEMLJABlackwell’s

“Prije ove izložbe u Oxfordu javnost ovu mapu nije mogla nigdje vidjeti s obzirom da se dosad nalazila u privatnom vlasništvu. Jedna od važnijih stvari koju ova mapa pokazuje je koliko je Tolkienov udjel u stvaranju Međuzemlja bio stvarno velik. Evidentno je da s veći dio svih njegovih prijedloga pronašao u finalnoj ilustraciji gospođe Baynes”, dodao je Gott.

Dio Tolkienove karte Međuzemlja
DIO TOLKIENOVE KARTE MEĐUZEMLJABlackwell’s

Blackwell’s inače prodaje cijelu seriju radova Pauline Baynes koja je umrla 2008. u 86. godini života. Veći dio tog opusa koji je na prodaju odnosi se na njezine originalne potpisane crteže iz Lewisovog serijala o Narniji.


Tekst: telegram.hr
Foto: i.kinja-img.com

 

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close