ZnanostVijesti

SLJEDEĆIH PET GODINA Tim docentice Anite Bušljete Tonković raditi će na RURALIKA znanstvenom projektu

Projektni tim doc. dr. sc. Anite Bušljeta Tonković provodi petogodišnji projekt Hrvatske zaklade za znanost u Područnom centru Gospić Instituta Ivo Pilar

Znanstvenici u Područnom centru Gospić, Ivan Brlić i Nikola Šimunić, zajedno s kolegicom Natašom Bokan s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, na čelu s voditeljicom projekta Anitom Bušljeta Tonković sljedećih će pet godina provoditi projekt financiran od strane Hrvatske zaklade za znanost. Skraćeni naziv projekta RURALIKA označava temu istraživanja, koja u svojem punom nazivu glasi „Uspostava kriterija za vrednovanje modernizacijskih i (post)tranzicijskih procesa u ruralnim prostorima Hrvatske kroz studiju slučaja ruralnog prostora Like“.

Naime, cilj je projekta uspostava idealtipskih interdisciplinarnih kriterija za vrednovanje modernizacijskih i (post)tranzicijskih procesa u ruralnim prostorima Hrvatske na temelju studije slučaja ruralnog prostora Like. Predložena tema istražit će se uz pomoć suvremenih teorija modernizacije i teorija razvoja, inovativnim pristupom u metodologiji koji se temelji na mješovitim metodama, a razmatra utjecaj (zakašnjelih) procesa modernizacije i (post)tranzicije na ruralne prostore u Hrvatskoj. Ti procesi bit će istraženi uz pomoć analize povijesnih izvora, demografskih podataka, pokazatelja iz područja gospodarstva, te kroz kvalitativno istraživanje na nacionalnoj razini.

Projekt se temelji na pretpostavci da utvrđeni i znanstveno valorizirani negativni modernizacijski i (post)tranzicijski procesi konkretnoga ruralnog prostora mogu poslužiti kao laboratorij za istraživanje ostalih ruralnih prostora, kako onih u kojima su uznapredovali isti procesi, tako i onih čiji su osnovni pokazatelji pozitivni. Stoga će ishodi projekta biti relevantni unutar konteksta razvojnih politika te se očekuje da doprinesu socioekonomskom razvoju ruralnih prostora u Hrvatskoj.

Istraživački tim s radom započinje 1. veljače 2020. godine, a tijekom petogodišnjeg razdoblja uspostavit će suradnju s brojnim stručnjacima i znanstvenicima iz Hrvatske i inozemstva. Konačne rezultate projekta tim će predstaviti na završnoj znanstvenoj konferenciji otvorenoj za javnost.

Ovakav znanstveni projekt prvi se put provodi na ličkom ruralnom području, a Područni centar Gospić prvi je centar Instituta Ivo pilar čiji tim samostalno provodi projekt Hrvatske zaklade za znanost.

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close