Lifestyle

Sljedeći vikend rijedak fenomen na nebu

Sljedeći vikend imat ćemo priliku svjedočiti posebnom kozmičkom događaju –”Supermjesecu” i potpunoj pomrčini Zemljina satelita.


Stanovnici Sjeverne i Južne Amerike vidjet će supermjesec u noći 27. rujna, a stanovnici Afrike, Azije i Europe 28. rujna rano ujutro.

Te noći Mjesec će biti u točki putanje koja je najbliža Zemlji te će nam se Mjesec doimati 14 % veći i snažno će svijetliti. No, ubrzo nakon tog dogodit će se i potpuna pomrčina mjeseca.

Pomrčina Mjeseca nastaje ulaskom Mjeseca u Zemljinu sjenu te je Mjesec pritom obasjan zagasitocrvenom svjetlošću koja se rasprši prolazeći kroz Zemljinu atmosferu.

Ovaj rijetki fenomen posljednji je put viđen 1982. godine, a sljedeći nećemo imati priliku vidjeti sve do 2033. godine.

Potpuna pomrčina Mjeseca pogoduje znanstvenicima koji tada mogu prikupiti više podataka o Mjesecu uključujući i površinsku temperaturu Mjeseca.

– Tim mjerenjem možemo mnogo naučiti o karakteristikama i svojstvima Mjeseca. Potpuna pomrčina nam je posebno zanimljiva jer možemo doći do podataka o gornjoj površini Mjeseca – rekao je Noah Petro, NASA-in znanstvenik.


Tekst: 24 sata

 

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close