Zdravlje

Slina pomaže u zacjeljivanju rana

Djeca i roditelji znaju što se prvo napravi s povrijeđenim mjestom – poljubi se da prođe. Sada je stiglo i znanstveno objašnjenje ovog najstarijeg lijeka na svijetu. Stručnjaci tvrde da pusa zaista može ubrzati oporavak. Ključ je u slini, a to je i razlog zašto rane u ustima brže zacjeljuju.


Ova otkrića otvaraju nove alternative za bolje razumijevanje pozadine zacjeljivanja rana u ustima i na koži. Vjerujemo da je ovo korak naprijed u dizajniranju boljih pristupa za efektnije zacjeljivanje rana na drugim mjestima na tijelu, osim sluznice usta”, rekao je profesor Vicente Torres sa Sveučilišta u Čileu.

Dosad se znalo da slina ima neki utjecaj na bolje zarastanje rana u ustima, no nije se znalo kakav i koliki. Testirali su učinke histatina-1 na nove krvne žile. Pokazalo se da molekula potiče stvaranje novih krvnih žila i poboljšava migraciju stanica. Znanstvenici su već počeli koristiti ove molekule za stvaranje materijala i implantata koji će pomoći bržem zacjeljivanju rana.

Dosad je bilo poznato da peptid histamin-1, kojeg slina obilato sadrži, poboljšava migraciju stanica u ustima laboratorijskih životinja. No nije nam bilo poznato da je ključan za stvaranje novih krvnih žila”, objasnio je prof. Torres.

Sada je puno jasnije zašto životinje, a i djeca, ližu svoje rane.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: unsplash

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close