GastroKontinentalniTurizam

Slavonska priča: Gourmet centar u Vinkovcima ključan je za razvoj turizma  

GASTRONOMSKI CENTAR VINKOVACA

U prostorijama PIK-ovog stana održana je početna konferencija projekta Autentični gastronomski okus za održivi socio-ekonomski razvoj prekogranične regije pod nazivom “Panonnia Gourmet” koji će Vinkovce obogatiti za gastronomski centar.


Cilj ovog projekta je razvijanje inovativne i integrirane turističke proizvode i promicanje regionalnog gurmanskog turizma stvaranjem zajedničkog brenda „Eat Pannonia“ za promociju novo razvijenih turističkih proizvoda kroz dva gastronomska centra u Vrdniku i Vinkovcima. Projekt je već počeo s administrativnim dijelom, a sada ulazi u fazu potrage izvođača radova te uređenja ovog prekrasnog prostora – od krova do opreme koja će biti dio centra.

„Ovo je jedna od ključnih stvari koje će doprinijeti razvoju turizma u Vinkovcima. Građane Vinkovaca čeka novi prostor gdje će moći doći uživati u prirodi, ali i učiti o našoj tradiciji i kulturi. Volimo se nazvati prijestolnicom tradicijske kulture, a ovo je nešto što će sigurno doprinijeti tome da svi koji dođu u grad mogu Vinkovce vidjeti i kroz gastronomski dio. Osim što ćemo ovdje propagirati našu kuhinju, dobit ćemo i jedno izletište koje će biti nadograđeno s projektom poučnih staza ove šume koja se sama naslanja na PIK-ov stan“, istaknuo je na konferenciji gradonačelnik Ivan Bosančić te dodao kako je Grad prepoznao da turizam može postati jedan od osnovnih pokretača razvoja te se uključuje i podržava sve projekte vezane za turizam.

Uz Grad Vinkovce, Agencija za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA igrat će značajnu ulogu u povezivanju prehrambene industrije s turističkim sektorom. Uspostavit će lokalne proizvodne sustave i uvesti brendiranje projektnog područja kao prepoznatljive kulinarske turističke destinacije temeljene na resursima i regionalnim specifičnostima, kulturnoj baštini i tradiciji, a odgovorna je i za obnovu i revitalizaciju Šokačkog stana i opremanje “Gourmet Centra”.

„Projekt se odnosi na obnavljanje PIK-ovog stana gdje će biti oformljena gourmet akademija, gdje će se provoditi edukacije vezane uz gourmet turizam, a s ciljem jačanja turizma u ovoj regiji, odnosno s ciljem mapiranja lokalnih resursa, autentične hrane ovog područja kako bi se promovirao i unaprijedio turizam“, pojasnila je Marina Hodak Domaćinović, voditeljica projekta.

Ukupna vrijednost projekta je 1.410.837,72 eura te je sufinanciran sredstvima EFRR I IPA II. Fondova Europske unije, u iznosu 917.044,49 eura ili 65%. Razdoblje provedbe projekta je 24 mjeseca do 15. prosinca 2021. godine, a glavni cilj je osnivanje dva Gourmet centra. Osim u Vinkovcima, jedan centar osvanut će i u Vrdniku u Srbiji, na čemu rade partneri iz Srbije Turistička organizacija općine Irig i Sveučilište Educons.

„Ova konferencija je vrlo značajan događaj za sve nas partnere. Ona nije samo prvi u nizu događaja koji ćemo uspješno realizirati u okviru ovog projekta, ona je obilježila službeni početak kreiranja zajedničke gastronomsko-turističke ponude koju naše prekogranično područje do sada nije imala. Pred nama je jedan veliki izazov, ali i sjajna suradnja koja će sigurno otvoriti i nove prilike“, rekla je Vladica Vojinović ispred Sveučilišta Educons.

Kako su pojasnili partneri na projektu, gastronomski turizam iskustveno je putovanje u gastronomsku regiju zbog rekreacije ili zabave, što uključuje posjete proizvođačima hrane, gastronomske festivale, poljoprivredna tržišta, kuharske revije i demonstracije, kušanje kvalitetnih prehrambenih proizvoda i ostale turističke aktivnosti vezane uz hranu.

Posljednjih godina gastronomski turizam znatno je porastao i postao jedan od najdinamičnijih i najkreativnijih segmenata turizma, stoga cilj ovog projekta nije samo razviti inovativne i integrirane turističke proizvode i promicati regionalni gastronomski turizam, nego i sveukupno povećati atraktivnosti prekogranične regije.

Konferenciju je svojim nastupom uveličala muška pjevačka grupa “Lipa” iz Vinkovaca koja je krajem prošle godine proslavila 35 godina djelovanja


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close