Grad ZagrebScena

Slavoljub Penkala patentirao prvu mehaničku olovku na svijetu

Slavoljub Penkala se bavio i zrakoplovstvom te je posredovao u otvaranju prve zračne luke u Zagrebu, na području današnjeg Črnomerca.

Slavni izumitelj Eduard Slavoljub Penkala 24. siječnja 1906. godine patentirao je svoju prvu mehaničku olovku. Rođen na području današnje Slovačke, Penkala je bio poljsko-nizozemskog porijekla. Doselio se u Zagreb, gdje je živio na adresi Trg kralja Tomislava 17. Nakon niza patenata počeo je s proizvodnjom svojih naprava. Godine 1911. otvorio je tvornicu u Branimirovoj ulici u suradnj s Edmundm Mosterom s kojim ima poduzeće Penkala-Moster. Penkala je imao svojedobno čak 800 zaposlenih radnika u tvornici i izvozio je u 70 zemalja svijeta, pa je njegovo poduzeće u to doba bilo jedno od najvećih proizvođača pisaćeg pribora u svijetu.

Usporedno sa širenjem tvornice Penkala nastavlja rad na izumima od kojih ćemo spomenuti: nalivpero s krutom tintom, termos-boca i termofor, rotacijska četkica za pranje zubi, džepna baterijska lampa, deterdžent za pranje rublja, prislušni uređaj i mnogi drugi.

Također je usavršio gramofonsku iglu i gramofonski uređaj te je u svojoj tvornici počeo lijevati prve gramofonske ploče.

Bavio se i zrakoplovstvom, ptentirao je zračni jastuk, a još 1910. izrađuje zrakoplov po svojim nacrtima, a iste godine na njemu leti prvi hrvatski pilot Dragutin Novak. Za vrijeme gradnje zrakoplova izgradio je hangar na vojnom vježbalištu u Črnomercu i tako otvara prvu zračnu luku u Hrvatskoj.

Slavoljub Penkala umro je prerano, u 51. godini života u Zagrebu, od upale pluća.


Tekst: povijest.hr
Foto: studentski.hrČuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close