Politika

Slavlje u Draganiću kod Karlovca: Njihov Bill Belichick osvojio još jedan Super Bowl

Pobjeda New England Patriotsa na najvećem američkom sportskom spektaklu Super Bowlu odigranom prošle noći na Mercedez-Benz stadium in Atlanti, danas se slavi i u okolici Karlovca. Jer pobjedu nad Los Angeles Ramsima osvojio je “njihov” trener Bill Belichick, koji svoje podrijetlo vuče iz sela Draganić kod Karlovca. Pobjedom nad Ramsima i šestom pobjedom Super Bowla Belichick je potvrdio status najuspješnijeg trenera američkog nogometa u povijesti.


Bill Belichick rođen je 1952. godine u Nashvillu glavnom gradu američke savezne države Tennessee, a živi u Anapolisu u Marylandu. Njegov otac Steve Belichick, rođen Stephen Biličić, bio je pomoćni trener u američkoj Pomorskoj akademiji u Anapolisu u Marylandu, a djed i baka Ivan i Marija (rođ. Barković) Biličić su iz Draganića kraj Karlovca i u Sjedinjene Američke Države došli su 1897. godine naselivši se u malome mjestu Monassen kraj Pittsburgha. Belichick često ističe kako je ponosan na svoje hrvatsko podrijetlo.

Moj djed Ivan i baka Marija, koja je nakon dolaska u SAD promijenila ime u Mary, otišli su iz Draganića u Ameriku. Smjestili su se u Monsessenu u blizini Pittsburgha. Djed nikad nije završio školu, ali je govorio šest jezika. Bio je vrtlar i mesar i hranio mog oca, tri sina i kćer. Uvijek je govorio o Hrvatskoj, ali kao dječak nisam bio previše zainteresiran, prisjeća se Bill Belichick. Za razliku od Billa, njegov je otac bio usko vezan za domovinu svoga oca. Ipak, prezime Biličić promijenio je u Beličik.

“Otac je bio vrlo blizak s hrvatskom zajednicom u Pennsylvaniji, a njegov prvi rođak obišao je mnogo puta sela iz kojih smo došli. Kad se oženio mojom majkom u Useljeničkom centru, predložili su mu da promijeni ime u Beličik, što je i učinio ”, rekao je Bill nakon pobjede nad Atlanta Falconsima u Super Bowlu 2017. godine. Danas ističe: “Vrlo sam ponosan na našu hrvatsku povijest. Imao sam priliku posjetiti ovu prekrasnu zemlju i ponosan sam na svoju baštinu”.

Za interes prema američkom nogometu zaslužan je njegov otac. “Kad sam bio u svojim ranim dvadesetim, pridružio sam mu se prikupljanju kolekcije i počeo se zanimati za američki nogomet, ”rekao je Bill Belichick govoreći o zbirci koja se danas čuva u Savezu pomorske akademije gdje je radio njegov otac. “Otac i ja uvijek smo govorili da ćemo te knjige učiniti dostupnima drugima. To je bila njegova velika želja i ja sam to učinio ”, rekao je Belichick.

U New England Patriotsima igra još jedan igrač podrijetlom iz Hrvatske. Riječ je o obrambenom igraču Robu Ninkovichu koji je jednom prilikom izjavio kako ne zna točno odakle je podrijetlom, ali kada je vidio Dubrovnik, govori da je iz Dubrovnika.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: Foto/patriots.com

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close