Politika

Slavlje u Draganiću kod Karlovca: Njihov Bill Belichick osvojio još jedan Super Bowl

Pobjeda New England Patriotsa na najvećem američkom sportskom spektaklu Super Bowlu odigranom prošle noći na Mercedez-Benz stadium in Atlanti, danas se slavi i u okolici Karlovca. Jer pobjedu nad Los Angeles Ramsima osvojio je “njihov” trener Bill Belichick, koji svoje podrijetlo vuče iz sela Draganić kod Karlovca. Pobjedom nad Ramsima i šestom pobjedom Super Bowla Belichick je potvrdio status najuspješnijeg trenera američkog nogometa u povijesti.


Bill Belichick rođen je 1952. godine u Nashvillu glavnom gradu američke savezne države Tennessee, a živi u Anapolisu u Marylandu. Njegov otac Steve Belichick, rođen Stephen Biličić, bio je pomoćni trener u američkoj Pomorskoj akademiji u Anapolisu u Marylandu, a djed i baka Ivan i Marija (rođ. Barković) Biličić su iz Draganića kraj Karlovca i u Sjedinjene Američke Države došli su 1897. godine naselivši se u malome mjestu Monassen kraj Pittsburgha. Belichick često ističe kako je ponosan na svoje hrvatsko podrijetlo.

Moj djed Ivan i baka Marija, koja je nakon dolaska u SAD promijenila ime u Mary, otišli su iz Draganića u Ameriku. Smjestili su se u Monsessenu u blizini Pittsburgha. Djed nikad nije završio školu, ali je govorio šest jezika. Bio je vrtlar i mesar i hranio mog oca, tri sina i kćer. Uvijek je govorio o Hrvatskoj, ali kao dječak nisam bio previše zainteresiran, prisjeća se Bill Belichick. Za razliku od Billa, njegov je otac bio usko vezan za domovinu svoga oca. Ipak, prezime Biličić promijenio je u Beličik.

“Otac je bio vrlo blizak s hrvatskom zajednicom u Pennsylvaniji, a njegov prvi rođak obišao je mnogo puta sela iz kojih smo došli. Kad se oženio mojom majkom u Useljeničkom centru, predložili su mu da promijeni ime u Beličik, što je i učinio ”, rekao je Bill nakon pobjede nad Atlanta Falconsima u Super Bowlu 2017. godine. Danas ističe: “Vrlo sam ponosan na našu hrvatsku povijest. Imao sam priliku posjetiti ovu prekrasnu zemlju i ponosan sam na svoju baštinu”.

Za interes prema američkom nogometu zaslužan je njegov otac. “Kad sam bio u svojim ranim dvadesetim, pridružio sam mu se prikupljanju kolekcije i počeo se zanimati za američki nogomet, ”rekao je Bill Belichick govoreći o zbirci koja se danas čuva u Savezu pomorske akademije gdje je radio njegov otac. “Otac i ja uvijek smo govorili da ćemo te knjige učiniti dostupnima drugima. To je bila njegova velika želja i ja sam to učinio ”, rekao je Belichick.

U New England Patriotsima igra još jedan igrač podrijetlom iz Hrvatske. Riječ je o obrambenom igraču Robu Ninkovichu koji je jednom prilikom izjavio kako ne zna točno odakle je podrijetlom, ali kada je vidio Dubrovnik, govori da je iz Dubrovnika.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Foto/patriots.com

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close