KulturaIzdvojeno

Slavko Štimac za Kinoteku: “Filmska ekipa je stigla u moj rodni Perušić, birali su dječaka iz škola i bilo nas je mnogo na audiciji…”

RAZGOVOR POVODOM 60. ROĐENDANA

Najveća jugoslavenska dječja filmska zvijezda uvjerljivo je bio Ličanin Slavko Štimac kojeg je Obrad Gluščević izabrao za glavnu ulogu u “Vuku samotnjaku” 1972. godine.


Od tog prvog filma, “Vuk samotnjak” koji je 1972 godine premijerno prikazan na filmskom festivalu u Puli, Slavko Štimac je odigrao blizu 70 uloga na filmu i u serijama. Gledali smo ga u “Ko to tamo peva”, “Sjećaš li se Dolly Bell?”, “Undergroundu”, “Život je čudo”, a aktivan je bio i u kazalištu.

Kako kaže jedan moj prijatelj, mi smo rasli pod direktnim utjecajem američke propagande. Sa 11-12 godina sam slušao Jimija Hendriksa, pa neka sada neko objasni otkud on u Lici!”, rekao je Slavko Štimac Ani Mariji Rossi koja je za potrebe listopadskog izdanja mjesečnika “Kinoteka” napravila razgovor s njim, ali i veliki osvrt na jednu, po svemu, posebnu glumačku karijeru.

Rođen je 15. listopada 1960. godine u Konjskom Brdu, selu nedaleko od Gospića. Tu je pohađao osnovnu školu kada je redatelj Obrad Gluščević došao tražiti dječaka za glavnu ulogu u svom novom filmu. Redatelj je obilazio ličke osnovne škole i zaključio da je dječak iz Konjskog Brda kraj Perušića savršen izbor.

U Slavkovom sjećanju to je bilo ovako:

“Ekipa iz filma je stigla u Liku u moje rodno mjesto Perušić. Birali su dječaka iz škola i bilo nas je mnogo na audiciji. Redatelj Obrad Gluščević je izabrao baš mene. Nakon toga, uloge su dolazile jedna za drugom. Nisam imao vremena da razmišljam želim li se baviti glumom ili ne, nego sam prihvaćao sve izazove i uloge. Danas jedino žalim što sam odrastao pred kamerama”, rekao je Štimac za Kinoteku.

Cijeli razgovor pročitajte na linku.

 

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: YouTube screenshot

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close