Turizam

Plitvička jezera: Znate li kako su slapovi Milke Trnine dobili ime?

Milka Trnina, najveća hrvatska operna pjevačica, rođena je u malom moslavačkom mjestu Vezišće, nedaleko od Ivanić-Grada. Umjetničku karijeru započela je davne 1882. godine na sceni Zagrebačke opere, debitiravši kao Amelija u Krabuljnom ili, kako su ga tada zvali, Čuvidskom plesu Giuseppea Verdija. Svoju uspješnu karijeru nastavila je van lijepe naše, ostvarivši velike uspjehe na američkim i europskim pozornicama.


Slatka legenda

Poznati talijanski skladatelj Giacomo Puccini smatrao je Milku najboljom izvođačicom njegove opere “Tosca”, a na njeno umijeće, nije ostao imun niti švicarski tvorničar Carl Russ-Suchard.

Naime gospodin Russ-Suchard bio je zet Philippa Sucharda, osnivača tvrtke u kojoj se 1901. godine počela proizvoditi najpoznatija čokolada na svijetu “Milka”, a prema nekim izvora, bio je toliko oduševljen Milkinim izvođenjem omiljenog skladatelja Riharda Wagnera, da je nagovorio Philippa da čokoladu nazove po hrvatskoj opernoj divi.

Slapovi u čast operne dive

Malo je poznata činjenica kako je Milka Trnina prijateljevala s velikim hrvatskim izumiteljem Nikolom Teslom. Prilikom posjeta Zagrebu 1898. godine, priredila je oproštajnu predstavu te je novac od oproštajne predstave dala Društva za poljepšanje Plitvičkih jezera i Teslinoj rodnoj Lici, a u znak zahvalnosti Društvo je jedan od najljepših plitvičkih slapova imenovalo Slapom Milke Trnine.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close