Vijesti

Skriveni sastojci u hrani: Jedete li i vi tropske uši, dabrove žlijezde i ovčji vosak?

Takozvani E brojevi mnogima su enigma, ali iza njih se često kriju u najmanju ruku neobični dodaci. U hrani se tako mogu naći dijelovi perja, noktiju, kose, ljušture kukaca ili pak vosak dobiven striženjem ovce, piše 24sata


Brza hrana koju danas konzumiramo uglavnom nije pojam zdravog ili nutritivno vrijednog, no popis koji smo sastavili je fascinantan. Među najčešćim čudnim aditivima je tzv. E 904 ili šelak. Dobiva se iz izlučevina ženki tropskih ušiju Kerria lacca. Osim za poliranje namještaja, koristi se i u slasticama, bombonima, čokoladi, kavi u zrnu. Funkcija mu je poliranje.

Upravo je ovaj spoj zaslužan što je hrana privlačna, glatka i sjajna. Njegova primjena ide tako daleko da se koristi i kao premaz uz pomoć kojeg voće ili povrće izgleda svježije.

Ako poželite kupiti salatu jer je dresing božanstveno bijele boje, pročitajte deklaraciju. Na njoj možda piše E 171 ili titanijev dioksid. Njime se izbjeljuje plastika, keramika, kozmetika, ali i žvakaće gume, bomboni i dresinzi za salatu. Briljant-plava boja u prehrambenoj industriji dobiva se preradom sirove nafte. Takozvani E 133 prisutan je u proizvodnji slatkiša, ukrasa za kolače…

Oblozi želuca tek rođene teladi mogu se naći u sirevima. Taj sastojak se zove renet. No znanstvenici danas rade i na laboratorijskim, odnosno umjetnim te biljnim verzijama. A evo još jedne potencijalno loše vijesti za vegetarijance. I žele za torte i gumeni bomboni prave se iskuhavanjem životinjskih kostiju, goveđih i svinjskih, ali i od svinjske kože.

Lanolin ćete naći u dječjim mastima i kozmetičkim proizvodima za njegu tijela, ali i u žvakaćim gumama. Riječ je o žutom vosku koji se dobiva iz ovčje vune, a luče ga žlijezde lojnice posebno uzgojenih ovaca.

Sladoledi su ukusniji ako u njima ima više izlučevina iz dabrove analne žlijezde koje pojačavaju aromu

Više na 24sata

 


 

Komentari

Komentara


Foto: unsplash

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close