Film i TV

Skrivena poruka koju nam je donio “Prljavi ples”

“Prljavi ples” ljudi uglavnom doživljavaju kao sladunjavi romantični film bez dubljeg značenja. Upravo zato mnogi će se iznenaditi kada shvate da u sebi nosi važnu poruku zbog koje ga se lako može svrstati u kategoriju feminističkog filma.


S tim se slaže i scenaristica filma Eleanor Bergstein koja je danas ponosna na činjenicu da je ključni pokretač radnje “Prljavog plesa” – ilegalni pobačaj.

Radnja filma smještena je u 1963. godinu. Obitelj Houseman odlazi na odmor u jedno ljetovalište. Frances Baby Houseman (Jennifer Grey) tamo se upoznaje s plesačicama i plesačima zaduženima za animiranje gostiju. Kada plesačica Penny (Cynthia Rhodes) zbog neočekivane trudnoće odluči otići na pobačaj kako ne bi izgubila posao, Baby ju zamjenjuje i s njezinim partnerom Johnnyjem (Patrick Swayze) uči koreografiju koju moraju izvesti na jednom nastupu. Penny naposljetku završava u rukama nestručnog muškarca koji izvodi pobačaj u nehigijenskim uvjetima zbog čega njezin život dolazi u opasnost, ali spašava je dr. Houseman (Jerry Orbach).

Okosnica naoko bezazlenog romantičnog filma zapravo je iskrena priča stvarnosti ilegalnih pobačaja, a odluka Eleanor Bergstein da ne ukloni spomenute scene pretvorila je film u još jedan podsjetnik na to koliko je važno ženama osigurati mogućnost prekida trudnoće u sigurnim uvjetima.

Više na zadovoljna.dnevnik.hr


 

Komentari

Komentara


Foto: womansday.com

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close