Skrivena poruka koju nam je donio “Prljavi ples”

Iva Biondić

“Prljavi ples” ljudi uglavnom doživljavaju kao sladunjavi romantični film bez dubljeg značenja. Upravo zato mnogi će se iznenaditi kada shvate da u sebi nosi važnu poruku zbog koje ga se lako može svrstati u kategoriju feminističkog filma.


S tim se slaže i scenaristica filma Eleanor Bergstein koja je danas ponosna na činjenicu da je ključni pokretač radnje “Prljavog plesa” – ilegalni pobačaj.

Radnja filma smještena je u 1963. godinu. Obitelj Houseman odlazi na odmor u jedno ljetovalište. Frances Baby Houseman (Jennifer Grey) tamo se upoznaje s plesačicama i plesačima zaduženima za animiranje gostiju. Kada plesačica Penny (Cynthia Rhodes) zbog neočekivane trudnoće odluči otići na pobačaj kako ne bi izgubila posao, Baby ju zamjenjuje i s njezinim partnerom Johnnyjem (Patrick Swayze) uči koreografiju koju moraju izvesti na jednom nastupu. Penny naposljetku završava u rukama nestručnog muškarca koji izvodi pobačaj u nehigijenskim uvjetima zbog čega njezin život dolazi u opasnost, ali spašava je dr. Houseman (Jerry Orbach).

Okosnica naoko bezazlenog romantičnog filma zapravo je iskrena priča stvarnosti ilegalnih pobačaja, a odluka Eleanor Bergstein da ne ukloni spomenute scene pretvorila je film u još jedan podsjetnik na to koliko je važno ženama osigurati mogućnost prekida trudnoće u sigurnim uvjetima.

Više na zadovoljna.dnevnik.hr

Pogledajte spektakularan video kanjona rijeke Like!


Foto: womansday.com

<script>

<script>

Komentari


X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u