Scena

U sklopu Festivala znanosti predavanje o važnom arheološkom otkriću u Otočcu

U sklopu Festivala znanosti koji se ove godine bavi znanstvenim otkrićima 18. travnja u 19 sati u maloj dvorani Gackog pučkog otvorenog učilišta u Otočcu prvi će puta javnosti biti opširnije predstavljeno novo i iznimno značajno otkriće ostataka lasinjske kulture na tlu starog grada Otočca.


Kroz tri predavanja priču o lasinjskoj nastambi na području otočnog grada, ali i ponešto o bakrenom dobu na području kontinentalne hrvatske te bioarheološkom istraživanju grobnica prezentirat će dr. sc. Tatjana Kolak, arheologinja, muzejska savjetnica i voditeljica Arheološkog odjela Muzeja Like Gospić, dr. sc. Jacqueline Balen, arheologinja, muzejska savjetnica i voditeljica Pretpovijesnog odjela Arheološkog muzeja u Zagrebu i dr. sc. Mario Novak, arheolog i povjesničar, viši znanstveni suradnik Instituta za antropologiju u Zagrebu.

Da podsjetimo, u sklopu arheoloških istraživanja koje posljednjih godina u suradnji s arheologinjom Tatjanom Kolak iz Muzeja Like Gospić provodi Gacko pučko otvoreno učilište Otočac 2015. godine na arheološkom nalazištu stari grad Otočac koje se nalazi u donjem gradu po prvi su puta na ovom prostoru pronađeni ostaci bakrenodobne lasinjske kulture, točnije ostaci objekta i uporabnih predmeta.

Otkriće je značajno jer je Otočac time postao najjužnija točka u Hrvatskoj s ostacima lasinjskog objekta. Otkrićem je izmijenjena i povijest ovog kraja jer se do sada smatralo kako su Japodi najstarija imenom poznata kultura koja je naseljavala prostor Gacke, dok je lasinjska kultura ovaj kraj naseljavala gotovo tri tisuće godina prije japodske (od 4000. do 3300. god. pr. n. e.).

Predavanje počinje u 19 sati, a ulaz je slobodan!


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close