ScenaTurizam

VIDEO Skladba inspirirana Gackom – poslušajte SAN O SLAPU Zvonimira Tonkovića!

Zvonimir Tonković, profesor tambure iz Otočca i član tamburaškog sastava Patrioti, objavio je San o slapu – skladbu inspiruranu rijekom Gackom.


U svakom od nas postoji san. Stvoreni smo da sanjamo, stvoreni da maštamo, a iz te mašte vrlo često nastaju djela i manifestiraju se događaji u stvarnosti. Voda je kažu najmirnija prije samog slapa, prije onog zadnjeg trenutka koji ju dijeli od neizbježnog pada u bezdan. U ponor. Prestaje li tu priča o kapi koja je putovala, da bi se na koncu našla u mraku, ili iz tog mraka nova priča počinje?

„San O Slapu“, skladba inspirirana rijekom  Gackom nastala je prije nekih 15 godina, ali je dugo vremena stajala u nekom kutu kao neostvarena ideja. Riječ je o kombinaciji tambure i zvuka simfonijskog orkestra. Samo djelo tematski skriva i iznenađenje, jednu poznatu staru melodiju kao kontrast temi koju izvodi tambura (solo bisernica ).

Zamišljena kao isključivo instrumentalna kompozicija ipak je podlegla vremenu, te je poprimila i narativni karakter, počevši od samog uvoda, preko srednjeg dijela u kojem dominira pjesma „Bistra rijeka“, autora Berislava Kostelca koju je Berislav napisao kada je imao svega 17 godina, sve do samog kraja kao svojevrsnog zaključka nakon orkestralnog finala.

Spot je većinom sniman na slapovima Švice i u Ramljanima, a u nekoliko scena prikazuju se i ostali dijelovi Gacke doline, poput scene na oltaru boga Mitre koja simbolički kroz žrtveni oltar prikazuje žrtvu koju je podnijela Švica zajedno sa svojim nadaleko poznatim slapom čiji je nestanak zbog ljudske pogreške odnio sa sobom onaj šum i onaj prepoznatljivi zvuk prirode, kao dah nekog prošlog vremena. Vremena u kojem su se čovjek i priroda ljubili više, i živjeli sretnije. Bez obzira na utjecaj čovjeka, voda će uvijek pronaći put, jer je prilagodljiva. Hoće li međutim čovjek prilagoditi sebe životu bez vode? Priroda bez čovjeka može, i to vrlo lako…čovjek bez prirode, ne i nikako.

Glumci naturščici dali su veliki doprinos ovoj priči, ali i nekoliko sjajnih ideja, a svojim karakternim nastupom stavili su poseban pečat. To su Ema, Edi i Kesnija Gomerčić te baka Ruža.

Tambura u društvu simfonijskog zvuka, ili pak priča o jednoj rijeci i njenom slapu popraćena mističnim tonovima…ili kratkometražni dokumentarni film? Jako je teško definirati što je od ovoga više, a što manje. To prepuštamo slušateljima/gledateljima i njihovom osjećaju.

 

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: screenshot

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close