Zdravlje

Sjedenje je novo pušenje – lagano nas ubija

Čak i uz redovito vježbanje, sjedenje dulje od osam sati na dan povećava rizik od različitih zdravstvenih problema. Tjelesna neaktivnost povezuje se sa 160.000 slučajeva raka dojke, debelog crijeva, prostate i pluća svake godine


O sebi volimo misliti kako smo “uspravna vrsta”, jer nas je evolucija odvela daleko od naših predaka koji su se kretali na sve četiri. No, gdje se god moderan čovjek kreće, razne mu inovacije omogućuju da ono što je nekoć obavljao stojeći, sada čini u sjedećem položaju. No, činjenica je kako naša tijela nisu predviđena za dugotrajno sjedenje, a brojni dokazi pokazuju da ono ima toliko štetan učinak za zdravlje koji se može izjednačiti sa štetom nastalom od pušenja.

Čak i uz redovito vježbanje, sjedenje dulje od osam sati na dan povećava rizik od različitih zdravstvenih problema. Tjelesna neaktivnost povezuje se sa 160.000 slučajeva raka dojke, debelog crijeva, prostate i pluća svake godine. To odgovara dvije trećini slučajeva koje izazove pušenje, potvrdila je studija kanadskog Centra za rak Alberta.

Pročitajte cijeli članak na express.hr

Komentari

Komentara


Foto: pixabay.com

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close