Lifestyle

SJEĆATE SE ŠPEKULA? Izumrla zabavna igra istisnuta sa smartphone generacijom

Pikule su bile sastavni dio djetinjstva generacija starijih od 1990. godine. Danas su smartphone-i i laptopi djeci zamijenili pikulanje, društvenu igru koja se igrala s “pikulama”, “klikerima”, “špekulama”, “franjama”, ovisno kako ih se gdje zove u Hrvatskoj.
Najviše su vrijedile naftalinke i koraljke, a služile su kao aduti u pregovaranju. Često se za jednu naftalinku davalo u zamjenu i po 10-15 običnih staklenih pikula. Za dobar izbačaj ili gađanje, špekula se držala između srednjeg prsta i palca, te bi se naglim trzajem palca izbacivala u željenom smjeru. Svrha je bila pogoditi protivničku pikulu, te bi je u slučaju pogotka i osvojio. Igralo se “za istinu” ili samo za igru, pa se, ako se igralo za istinu, pikula stvarno uzimala, a ako se igralo radi igre, šale, onda se pikula ipak vraćala vlasniku. Više o igri možete saznati na kreativnom blogu
Kada ste posljednji put igrali špekula?Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close