LifestyleScena

Sindrom izgaranja na poslu: “Burnout” sindrom

Sindrom izgaranja je stanje psihičke, fizičke ili psihofizičke iscrpljenosti uzrokovane pretjeranim i prolongiranim stresom na poslu.


Burnout je progresivni gubitak idealizma, energije i smislenosti vlastitog rada koji doživljavaju ljudi u raznim profesijama kao rezultat frustracija i stresa na poslu. Izgaranje na poslu nije isto što i umor. Umor ne uključuje promjene stavova prema poslu i ponašanje prema klijentima. Izgaranje se također povezuje s mnogim negativnim emocijama, npr. depresijom, nedostatkom snage, nezadovoljstvom, strahom, neodgovarajućom kvalitetom života i beznađem, gubitkom samopouzdanja, nemogućnosti prosudbe i donošenja odluka; emocionalnom iscrpljenošću, osjećajem nemogućnosti vladanja emocijama zbog stalne i dugotrajne izloženosti stresnim situacijama, depersonalizacijom – patološki promijenjenim doživljajem osobnog identiteta.

Za svladavanje sindroma izgaranja Američko društvo liječnika internista je 2001. god. predložilo pet osnovnih mjera, koje bi svatko od nas morao primijeniti da se zaštiti od pojave sindroma izgaranja. Oni tako preporučuju:

  1. Vodite brigu o sebi – razmotrite najprije svoj vlastiti zaštitni program. Uključite u svoj rad zabavu ili neku razbibrigu, kad ste pod stresom važno je da ste s obitelji više nego inače, da nađete vremena za svoje hobije i interese.
  2. Odredite granice vašeg djelovanja – razmotrite vaš eradno mjesto i vidite gdje je potrebno povući granicu u količini opterećenja.
  3. Odredite sredstva prevladavanja stresa – izaberite osobu kojoj se možetepovjeriti, ako ne želite raspravljati vaše probleme sa kolegama, obratite se staromkolegi sa studija, bivšem profesoru ili mentoru. Možete potražiti pomoć i kod psihoterapeuta. Moguća su i druga rješenja u vidu uključivanja u kontinuiranu edukaciju preusmjeravanja karijere ili promjene zanimanja.
  4. Analizirajte sami sebe – odredite koje su vaše vrijednosti i želje, koje su vaševještine i što volite raditi, a što ne znate i mrzite raditi. Izgaranje često proizlazi iznesrazmjera vaših želja procjena i interesa s jedne strane i zahtjeva radnog mjesta sdruge strane. Kad završite tu analizu možda se odlučite i na promjenu prakse jer ćevam biti jasnije što i kako želite raditi.
  5. Nadvladajte kompleks da su drugi uvijek bolji od vas i da se to samo vamadogađa. Naime, ovo su svakako nemirna vremena, podložna stalnim promjenama, to događa i u svim zanimanjima. U toj stalnoj jurnjavi i promjenama  morate razviti vještine koje će vam pomoći da se sa tim promjenama nosite i da stvorite potrebne obrambene mehanizme, kako bi se zaštitili od pojave sindroma sagorijevanja na poslu

Pročitajte cijeli članak na muska-posla.com

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: euractiv

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close