Scena

Sindikati žele zabraniti studentima da rade?

Sindikalisti Vilim Ribić i Krešimir Sever tvrde kako već godinama upozoravaju na praksu pojedinih poslodavaca koji iskorištavaju studente.


“Prije nekoliko mjeseci bio sam s predstavnicima sindikata telekoma u Ministarstvu rada na sastanku. Ondje smo upozorili na činjenicu kako se masovno otpušta stalno zaposlene, a na njihova mjesta se dovode studenti koji isti posao rade za manje novca i davanja po studentskom ugovoru su niža nego za plaće” – objašnjava Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata napominjući da se izričito protivi zabrani studentskog rada.

Svjestan je, dodaje, da su zbog teške financijske situacije mnogi studenti prisiljeni raditi kako bi uopće mogli studirati.

“Kada taj rad postaje masovan i nereguliran do mjere koja oduzima samu svrhu studentskog rada, kada on postaje manipulacija na štetu države i radnika, onda sam za ukidanje takve prakse. Studentski rad treba vratiti svojoj svrsi” – kazao je Vilim Ribić iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja za Direktno.hr.

Sever objašnjava kako već godinama sindikalisti upozoravaju na tu nepoštenu praksu poslodavaca, no tek nedavno je Ministarstvo znanosti i obrazovanja oformilo radnu skupinu koja bi se trebala baviti tim pitanjem. U radnoj skupini su učenički i studentski predstavnici, no Sever drži da je problem puno širi te da bi u tom tijelu trebali biti i predstavnici sindikata, obrtničke i gospodarske komore te Vlade. Piše 24sata.hr

Više na 24sata.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close