VijestiZdravlje

Danas se obilježava Svjetski dan bolesti štitnjače

Danas se obilježava Svjetski dan bolesti štitnjače s ciljem podizanja svijesti o potrebi pregleda i ranog otkrivanja bolesti kako bi se izbjegle neugodne i opasne komplikacije, piše 24sata


Prethodno zdravi ljudi trebali bi posumnjati na poremećaj funkcije štitnjače u slučaju pojave nekog od simptoma hipometabolizma, među kojima su kronični umor i malaksalost, pospanost, znakovi “usporene” probave ili hipermetabolizma, kod kojega se mogu javiti ubrzani rad srca, anksioznost, tremor, nesanica, te znakovi “ubrzane” probave.

Prvo treba provjeriti serumsku razinu TSH, koji je najprecizniji pokazatelj funkcije štitnjače, značajno precizniji od razine samih hormona štitnjače. Uredne vrijednosti, ovisno o laboratoriju, kreću se od 0,4 do 4,0.

Učestalost raste s dobi

U slučaju snižene razine TSH, moguće je da se radi o ubrzanom, a u slučaju povišene razine TSH se najvjerojatnije radi o usporenom radu štitnjače – hipotireozi. U oba slučaja bi se trebalo javiti specijalistu za štitnjaču, kaže dr. med. Josip Staničić, specijalist nuklearne medicine i bolesti štitnjače iz Poliklinike Perić-Staničić. Dodaje kako se kod poremećaja funkcije štitnjače danas u najvećem broju slučajeva radi o autoimunim bolestima, čiji glavni uzrok još nije u potpunosti razjašnjen.

Najčešći poremećaj funkcije štitnjače je hipotireoza, a učestalost raste s dobi“, kaže doc. dr. sc. Tomislav Jukić, specijalist nuklearne medicine, Voditelj odsjeka za bolesti štitnjače Klinike za onkologiju i nuklearnu medicinu KBC-a Sestre milosrdnice u Zagrebu.

Svaka deseta žena starija od 60 godina ima blaži oblik smanjenog rada štitnjače. Ipak, klinički izraženu hipotireozu nalazimo u manje od 1 posto ljudi, a učestalost hipertireoze je dvostruko manja. Hipertireoza se pojavljuje u svakoj životnoj dobi, no najčešća je u žena između 30 i 50 godina, ističe dr. Jukić. Kad je, pak, riječ o bolestima štitnjače, najčešća bolest su čvorovi štitnjače. I njihova učestalost raste s dobi.

Važne redovite kontrole

Svaka četvrta starija žena ima čvor u štitnjači, koje najčešće nalazimo ultrazvukom. Ako se radi o većim čvorovima, treba isključiti karcinom štitnjače citološkom punkcijom, odnosno uzimanjem uzorka čvora tankom iglom i analizom stanica štitnjače pod mikroskopom”, kaže dr. Jukić.

Većina čvorova štitnjače su manji, benignih obilježja i ne zahtijevaju liječenje. No potrebne su redovite kontrole ultrazvukom štitnjače, kojim pratimo promjenu veličine štitnjače i čvorova. Karcinomi štitnjače nađu se ipak u do pet posto čvorova štitnjače, upozorava dr. Jukić.

Tipični simptomi hipotireoze

Simptomi smanjenog rada štitnjače, odnosno hipotireoze nisu toliko prepoznatljivi i ne možemo se uvijek osloniti na njih u postavljanju dijagnoze bolesti. Razvijaju se polagano kroz nekoliko mjeseci, pa i godina, i često se pogrešno pripišu starenju, upozorava dr. Jukić. Kod uznapredovale bolesti javlja se:

  • Porast tjelesne težine uz smanjeni apetit
  • Otok vjeđa, lica, ruku, nogu
  • Zatvor
  • Slabost, iznemoglost, pospanost, bezvoljnost
  • Zaboravljivost, smanjena koncentracija, potištenost
  • Hrapav glas
  • Osjećaj hladnoće
  • Krhka kosa i nokti
  • Suha, hladna žućkasto obojena koža
  • Trnci i poremećaji menstrualnog ciklusa

Više na 24sata

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close