VijestiZdravlje

Simptomi slični gripi: U Srbiji se pojavio opasan virus kojeg prenose komarci

U Srbiji je zabilježen prvi slučaj zaraze ove godine, valja biti na oprezu – simptomi mogu biti opasni


Virus Zapadnog Nila kojeg prenose komarci opasnost je kad god je sezona – iako u Hrvatskoj još nije zabilježen nijedan, u Srbiji je ovog tjedna potvrđen slučaj zaraze, pa se građane moli za oprez.

Što je Virus Zapadnog Nila i kako se prenosi?

Virus Zapadnog Nila je virus koji pripada obitelji Flavivirusa. Prenosi se na ljude preko uboda inficiranog komarca koji se zarazi kad ubode pticu (najčešće divlju pticu selicu) koja je zaražena virusom. Čovjek se ne može inficirati, odnosno zaraziti preko druge osobe. S ljudi, kao ni s konja i drugih kralježnjaka se virus dalje ne može širiti, piše Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

Simptomi zaraze

Mnogi koje je ubo zaražen komarac nisu imali simptome, a ako se bolest ipak pojavi, to će se dogoditi tijekom 3-14 dana nakon uboda inficiranog komarca. Najčešći broj zaraza je u kolovozu, rujnu, pa do listopada. Najčešće zaraženi ne pokazuju simptome, ali kod nekih može razviti opasne posljedice za zdravlje. Ovaj virus može izazvati ozbiljnu bolest koja djeluje na moždano tkivo i može biti smrtonosna. Znakovi i simptomi encefalitisa uključuju pojavu jake glavobolje, visoku temperaturu, ukočenost vrata, konfuziju, gubitak svijesti i slabosti mišića. Kod takvih slučajeva nužno je bolničko liječenje. U slučaju da osjetite bilo koji od tih simptoma, a da ga prije niste imali, javite se liječniku.

Liječenje

Za liječenje zaraze Zapadnim Nilom ne postoji cjepivo ni specifična terapija. Podsjetimo, hrvatska glumica Mira Furlan dugo je vremena bolovala od zaraze ovim virusom kojeg joj je prenio komarac. Zbog teške bolesti, posljednjih nekoliko mjeseci provela je u teškom stanju boreći se za život. Iako joj je u bolnici SAD-u pružena najbolja moguća liječnička skrb, bolest je, nažalost tada bila jača.

Kako smanjiti mogućnost zaraze?

“Česte oborine i visoke temperature pogoduju stvaranju brojnih legla komaraca u prirodi. Valja naglasiti da veliku ulogu imaju i ljudi. Često stvaraju legla komaraca u svom okružnu. Voda u bačvama, kantama, u slivinicima je pogodno mjesto za razvoj komarca”, rekla je za RTL Ana Klobučar, voditeljica Odjela za dezinfekciju NSJZ Andrija Štampar, kada su se 2018. pojavili prvi slučajevi te godine u Hrvatskoj.

Građanima se savjetuje da koriste mrežice za prozore i vrata, te da koriste sredstva za odbijanje insekata (primjerice, sprejeve), kao i da u večernjim satima tijekom ljeta nose odjeću dugih rukava, odnosno nogavica.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close