KolumneKnjiževni petak

Simbioza književnosti i glazbe

Današnja tema književnog petka je zanimljiv utjecaj književnosti na glazbu. Donosim vam neke primjere pjesama u kojima možete pronaći stihove nekih naših književnika.

TBF– Moj um pali

Jak tekst TBF-ove pjesme još je više pojačan stihovima pjesme  Notturno autora Tina Ujevića –”Noćas se moje čelo žari, noćas se moje vjeđe pote” , koji se ponavljaju kroz cijelu pjesmu kao svojevrstan refren.

Elemental – Tako lijepa

Elemental u pjesmi “Tako lijepa” citirao dvoje autora. U pjesmi koja tematizira sveprisutne sponzoruše možemo prepoznati stih koji asocira na pjesmu jedne od najpopularnijih hrvatskih književnica – Vesne Parun. Sintagma Tvoje su ruke nevinije poslužila je  posprdnom nabrajanju „kvaliteta“ jedne hrvatske sponzoruše: Tvoji nokti ne pucaju, tvoja kosa nema sijede. “Tvoje ruke su nevinije, tebi se nikad ne jede.”

Drugi stih još poznatijeg autora – Ne daj se godinama, Ines Arsena Dedića. “Sise idu na dole…ostaješ sama. I srce više ne osjeća, glava više ne sanja, Ne daj se godinama, Ines…ha..ostaješ sama.”

Daleka obala – Valovi

I Daleka obala u svojoj diskografiji preuzimali stihove književnika. U pjesmi Valovi (sam naslov nam govori da je riječ o moru) lako prepoznajemo Pupačićeve stihove iz pjesme More: “Gledam more gdje se meni penje. Slušam more, dobro jutro veli.”

Hladno pivo – Utjeha kose

U ovom se slučaju ne radi o preuzimanju samo jednoga dijela, nego o prepjevu cijele pjesme. Zanimljivo je čuti kako je hard-rock/punk sastav Hladno pivo u istom tom tonu prepjevao melankoličnu Matoševu pjesmu “Utjeha kose”.

U2 i Luciano Pavarotti – Miss Sarajevo

Pjesma Miss Sarajevo irske rock skupine U2 i slavnog talijanskog tenora Luciana Pavarottija u kojoj Bono pred kraj pjesme recitira Gundulićevu himnu slobodi iz Dubravke: O lijepa, o draga, o slatka slobodo. 

 

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close