Sigurnost vozača je na prvom mjestu!

Iva Biondić

Vozila su proteklih godina doživjela pravi procvat po pitanju tehnologija koje se u njih integriraju. No, inovacija je najuočljivija tamo gdje od njih ima najviše koristi – u povećanju sigurnosti u prometu. Nekoliko proizvođača tu su (p)ostali pioniri, a Philip Barker s HERE 360 bloga izdvojio je neke od njih


Za Volvo možda ne treba trošiti previše riječi. Švedski proizvođač automobila tek nastavlja desetljećima dugu tradiciju brojnih inovacija u segmentu automobilske sigurnosti, koja je razvojem novih tehnologija postala nevjerojatna. Do te mjere da ovaj proizvođač ima viziju kako u njihovim vozilima 2020. neće biti stradalih ili ozbiljno ozlijeđenih putnika. Prije desetak godina su pokrenuli projekt Volvo City Safety za izbjegavanje sudara, koji iz generacije u generaciju postiže sve bolje rezultate.

Moderna Volvo vozila opremljena su različitim inačicama ovog sustava, koji ima jednostavnu ulogu – reagirati onda kada to vozač ne učini na vrijeme. Bilo da je riječ o pješaku koji izlijeće na slabo preglednom dijelu ceste, životinji na cesti u mraku ili nečem trećem, sustav može reagirati zahvaljujući kombinaciji kamera i radarskog sustava. Vozilo neće tek bez upozorenja zaustavljati vozilo već će vozača upozoriti vibracijama kontrola te naposljetku agresivno zakočiti kako bi posljedice bile što manje.

Više čitajte na tportal.hr

<script>

<script>

Komentari


X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u