Kako sigurno voziti po snijegu i ledu?

Tena Brnad

Imajte na umu da su snijeg i led iznimno opasne pojave na cesti ako ste za upravljačem vozila i da treba znati kako voziti po snijegu i ledu.


Bitno je u svakom trenutku imati osjećaj, mjeru i umjerene reakcije. Upravljač uvijek držite opušteno i nježno kako biste na vrijeme osjetili eventualno popuštanje prianjanja i proklizavanje. Ako dođe do podupravljanja ili preupravljanja, nemojte automatski okretati upravljač po vlastitom instinktu.

1. Upravljanje

Upravljanje vozilom na snježnim i ledenim površinama iznimno je zahtjevno stoga podrazumijeva glatke, oprezne i precizne pokrete upravljača. Kretanje u kojem prednja i stražnja strana usporedno krenu bočno, odnosno vozilo počne kliziti, što je najčešće uzrokovano naglim ubrzanjem ili naglim kočenjem, najmanje što vam treba je presnažno ubrzanje u odnosu na uvjete i nagli nepromišljeni pokreti upravljača.

Ako ste doživjeli gore navedeno, odmah valja pritisnuti papučicu spojke. Što prije otpustiti papučicu kočnice. Na taj se način najefikasnije omogućava ponovno prianjanje između guma i kolnika. Vozilom bi trebalo upravljati u smjeru zanošenja, odnosno dok opet ne osjetimo prianjanje vozila za kolnik ili dok se vozilo ne zaustavi. Upravljajte vozilom prilagođenom brzinom uvjetima na cesti i mogućnostima samog vozila.

2. Držite razmak

Održavajte potreban razmak između vozila i prilagodite ga upravo uvjetima na cesti, kako bi usporavanje ili zaustavljanje bilo bez opasnosti. Led može uzrokovati do deset puta duži put kočenja u odnosu na suh kolnik.

Vozila sa prednjim pogonom u mnogo su delikatnijoj poziciji prilikom skretanja na snježnoj ili zaleđenoj podlozi. Vozila sa stražnjim pogonom dodatno opterećuju stražnju osovinu stoga prilikom dodavanja gasa bolje prenose snagu.

Više na dnevnik.hr

Pogledajte spektakularan video kanjona rijeke Like!


Foto: pexels

<script>

<script>

Komentari


X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u