Zdravlje

Šesti okus je za – masnoće

Slatko, slano, kiselo i gorko tradicionalno se smatraju osnovnim okusima, a potkraj 20. stoljeća kao peti okus široko je prihvaćen umami.


Naziv potječe iz japanskog jezika, a u slobodno prijevodu najčešće se navodi kao “ukusan”, “slastan”, “tečan”. Teško ga je doslovno opisati jer označava osjećaj potpunosti okusa i užitka u jelu. Znanstvenici su otkrili da je umami svojevrsni proteinski okus jer potječe od glutaminske kiseline i nukleotida koji su prirodno prisutni u bjelančevinama.

U posljednjih desetak godina sve se više raspravlja o postojanju šestog osnovnog okusa kojim prepoznajemo masne kiseline u hrani. Među najnovijim je istraživanjima ono koje su proveli znanstvenici s američkog Sveučilišta Purdue, dokazavši da većina ljudi razlikuje masnoću kao karakterističan okus u odnosu na ostalih pet.

Smatraju da bi ovo otkriće moglo pomoći liječnicima i nutricionistima da bolje razumiju kako masnoće utječu na zdravlje. “Šesti okus” nazvali su oleogustus (složenica od latinskih izraza oleo – masno i gustus – okus).


Tekst: ordinacija.hr

 

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close