Zdravlje

Šest tipova pretilosti

Dobra vijest je što na veći broj tipova ipak možemo utjecati vježbanjem i prikladnom prehranom. “Bolje spriječiti – nego liječiti”, i ovdje je mogući recept!


Nije svako debljanje isto, kao niti njegovi uzroci. Dok višak kilograma može biti uzrokovan neuravnoteženom prehranom ili nedostatkom kretanja, postoje i zdravstveni razlozi poput primjerice “sporog” metabolizma ili loše reakcije na gluten.

Prema mjestu na tijelu gdje se višak masnog tkiva najviše nakuplja, dijele se i “tipovi” debljine koje su identificirali znanstvenici, piše 24sata. Radi se zapravo o “okidačima” pretilosti, a mogu biti sljedeći:

1. Neaktivna pretilost

Debljanje u gornjem dijelu tijela, od kukova do lica. Uzrok je unos previše kalorija, sjedilački stil života i premalo kretanja.

2. Pretilost povezana s hranom

Kile se u ovom tipu najviše hvataju oko struka, a pokazatelj je prekomjernog unosa šećera, soli i masti.

3. Pretilost povezana s tjeskobom

Masnoće se najviše nakupljaju od donjeg dijela trbuha do koljena, a na udaru su noge i stražnjica. Najčešći je uzrok povremeno prejedanje, ali mogu biti i tjeskoba te depresija. Češća je kod žena.

4. Venska pretilost

Venska cirkulacija jedan je od uzroka pretilosti koji je uvjetovan više genima, nego životnim navikama. Smanjenim protokom krvi te usporavanjem metabolizma dolazi do zadržavanja i formiranja masnog tkiva. Stvar pogoršava i životni stil, ako on uključuje pušenje te uživanje u alkoholu.

Vježbanje je jedino rješenje.

5. Aterogenska pretilost

Kod ovog tipa debljanja višak se prima za donji dio tijela, od stražnjice do nogu. Uzrok je također genetski i svodi se na lošu cirkulaciju, a pojačava se kod premalo sna i smanjenje kretanja. Može dolaziti i od oticanja nogu.

6. Glutenska pretilost

Salo se skuplja od prsa do kukova, kao i po stražnjoj strani leđa, a najčešći uzrok je loša reakcija na gluten. Češća je kod žena, a pojavljuje se u razdobljima hormonalnih promjena. Najefikasnije rješenje je dobivanje više mišićne mase vježbanjem, što će ubrzati potrošnju kalorija.


Tekst: n1info.com

 

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close