VijestiZdravlje

Šest činjenica o testovima na trudnoću koje bi svaka žena trebala znati

Kad sumnjaju na trudnoću prvo što će većina žena napraviti je kupiti kućni test na trudnoću. Test dolazi s uputama za korištenje, ali postoje važne informacije koje možda ne pišu u uputama, a koje bi svaka žena trebala znati o kućnom testu na trudnoću, piše zadovoljna.dnevnik.hr


1. Svi testovi na trudnoću mjere istu stvar

Na tržištu postoje deseci različitih testova za trudnoću, ali bez obzira na to radite li test kod liječnika ili ga kupujete po povoljnoj cijeni u ljekarni, svi testovi za trudnoću mjere istu stvar, homorn humani korionski gonadotropin (HCG), takozvani hormon trudnoće.

“Taj hormon nalazi se u tijelu i kada ne postoji trudnoća, ali kada dođe do trudnoće i fetus počne rasti, razina hormona u krvi i urinu poraste. Ako razina hormona dođe na 25 jedinica (mlU/mL) test na trudnoću bit će pozitivan”, kaže ginekologinja dr. sc. Jasenka Grujić.

Ukoliko je test na trudnoću pozitivan, sigurno je pozitivan tj. trudni ste, a ukoliko je negativan – oprez, možda je lažno negativan jer je ovulacija (plodni dani) bila kasnije.
2. Test na trudnoću najbolje je napraviti ujutro (ali nije nužno)

Nakon nekoliko sati spavanja, homorn humani korionski gonadotropin može se nakupiti u urinu te biti pohranjen u mjehuru. S tolikom količinom “hormona trudnoće” urin postaje koncentriraniji te su veće šanse da će test biti pozitivan s obzirom na to da je najmanje 25 jedinica potrebno da pokaže takav rezultat. Međutim, današnji testovi na trudnoću puno su precizniji nego prije 10 godina zbog čega testiranje ujutro nije nužno, ali želite li biti potpuno sigurni da je rezultat točan, napravite ga u jutarnjim satima.

Više na zadovoljna.dnevnik.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: pexes

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close