Scena

Serijal “Republika” uskoro stiže na HRT

Nakon Hrvatskih kraljeva, na Hrvatsku radioteleviziju stiže još jedna spektakularna dokumentarno-igrana serija autora Božidara Domagoja Burića. Riječ je o serijalu Republika, kojim će nas Burić upoznati sa slavnom poviješću Dubrovačke Republike, koja je ostavila neizbrisiv pečat na hrvatskom nacionalnom biću.


Svečana premijera serije najavljena je za 5. veljače u dubrovačkom kinu Sloboda, dok bi na malim ekranima trebala osvanuti u travnju. Sama serija podijeljena je na ukupno šest epizoda u trajanju od pedeset minuta, a pozabavit će se različitim aspektima života u Republici.

Dubrovačka ulica u 16. st. (FOTO: HRT)

Tako će nas prva epizoda, pod naslovom Mali među velikima, ukratko upoznati s poviješću Republike od sredine 14. stoljeća, kad se Dubrovnik oslobađa mletačkog utjecaja, sve do početka 19. stoljeća, kad Napoleonova vojska ulazi u Grad i ukida Republiku.

Druga epizoda pozabavit će se svakodnevnim životom Dubrovčana, bilo da je riječ o obiteljskim odnosima i stanovanju, bilo o medicinskim potrebama građana. U navedenoj epizodi ući ćemo u dubrovačke krčme, bordele i zatvore, a vidjet ćemo kako je izgledao i katastrofalni potres koji se dogodio 6. travnja 1667. godine.

Čitajte dalje na znanost.geek


Foto:  znanost.geek / barki.org

 Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close