Turizam

Sedam simbola zemlje izlazećeg sunca

Japan je prekrasna otočna zemlja u pacifičkom vatrenom prstenu, koja očarava svojim prirodnim ljepotama, a svijet je zadužila veličanstvenom kulturnim blagom. Iako je državu nemoguće sažeti na jedan tekst, mi smo pokušali pobrojati neka od njenih zapanjujućih simbola koje privlače svjetske putnike.


1. Trešnjin cvijet
Trešnjin cvijet smatra se jednim od najvećih simbola zemlje izlazećeg sunca, a označuje ljepotu i savršenstvo u njihovoj kulturi. Obično se odnosi na trešnju Yoshino koje cvate krajem ožujka i početkom travnja u Japanu. Promatranje cvata (hanami) nacionalni je običaj kojemu se prepuštaju osobe svih generacija.2. Bonsai
Vještina oblikovanja i uzgoja minijaturnog stabalca u posudi koja je iz Kine prenesena u Japan u 11. stoljeću. Za nju nije potrebno samo hortikulturalno znanje uzgoja biljne vrste, već i umjetničke sklonosti.

3. Samuraji
Pravednost, hrabrost, dobrota, ljubaznost, istinitost, čast i vjernost glavne su odrednice kodeksa časti (bushido), po kojem su živjeli ovi privilegirani plemićki vojnici u feudalnom Japanu. Samuraji su uvijek sa sobom nosili dva matača (katana i wakizashi) te služili svojem gospodaru do smrti.

4. Suši
Japanska gastronomija temelji se na pripremi hrane od svježih namirnica, a ponajprije jelima od riže i ribe. Suši je njeno najpopularnije jelo, koje se obično jede uz pomoć štapića (hashija), a obuhvaća rolice od sirove ribe, riže i povrća.5. Ritual ispijanja čaja
Obredno ispijanje čaja dio je japanske kulture i svakodnevnice, koje je u 6. stoljeću došlo iz Kine, i u kojemu su isprva uživali samo bogatiji građani. Šalica čaja se uzima desnom rukom, a stavlja na lijevi dlan. Domaćinu se upućuje lagani nakon glavom, nakon čega se napitak ispija u tri gutljaja.

6. Sake
Sake je najpoznatije alkoholno piće u Japanu. Riječ je fermentiranom napitku od riže i vode koje se obično pije vruće, a u prosjeku sadrži 18 do 20 posto alkohola.

7. Kimono

Tradicionalni odjevni predmet širokih rukava i bez džepova nekoć je bio sastavni dio svakodnevne odjeće Japanaca, a danas se nosi uglavnom na vjenčanjima i specijalnim događanjima. Kimono se nosi tako da je lijeva strana preklopljena preko desne, a učvršćuje se pojasom (obijem). Uz kimono se tradicionalno odijevaju čarape (tabi) te obuća (geta ili zori).U zagrebačkom muzeju Mimara se 26. rujna, u subotu, održava kulturna manifestacija Dan Japana. Tijekom programa moći će se saznati više detalja i o drugim poznatim japanskim simbolima kao što je haiku poezija, savijanje origamija, prezentacija japanske igre go, a moći će se razgledati izložbe ikebane, kušati japanski čaj i fotografirati u japanskoj odjeći u foto kutku.

Od ponedjeljka 28. rujna, u Kinu Tuškanac u 19 sati započinje Revija novog japanskog filma, a istoga dana u dvorani za judo Kineziološkog fakulteta u Zagrebu, održat će se predavanje o nindžama kao i demonstracija njihovih vještina.


Tekst: punkufer.hr

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close