VijestiGrad ZagrebZdravlje

Šećerna bolest i obitelj – tema Svjetskog dana dijabetesa

 Šećerna bolest može se dogoditi svakoj obitelji – ključna je poruka Svjetskog dana šećerne bolesti, koji se tradicionalno obilježava 14. studenoga, a ove će godine posebna pozornost biti posvećena utjecaju dijabetesa na obitelj oboljele osobe.


U Hrvatskoj od dijabetesa boluje oko 400.000 osoba, od kojih 254.000 punoljetnih osoba ima postavljenu dijagnozu. Broj oboljelih povećava se iz godine u godinu, a oboljeli mogu godinama živjeti nesvjesni da imaju dijabetes, sve do pojave prvih komplikacija.

Poticaj za usvajanjem zdravih navika u obitelji

Svega 7,5 posto oboljelih živi bez komplikacija, koje značajno umanjuju kvalitetu života, a najčešće su srčani i moždani udar, zatajenje bubrega, sljepoća i amputacija udova.

Pred obitelj koja se suočila sa šećernom bolešću postavljaju se brojni zahtjevi za promjenama u svakodnevnom životu, o čemu će ove godine biti posebno riječi.

Poticaj da se usvoje zdrave navike u obitelji, kao što je pravilna prehrana i redovita tjelesna aktivnost, povezuje obitelj i doprinosi poboljšanju zdravlja i kvalitete života cijele obitelji.

Šećerna bolest ili dijabetes je kronična bolest koja nastaje kao posljedica nemogućnosti tijela da proizvodi ili koristi inzulin. Procjenjuje se da u svijetu živi gotovo 425 milijuna osoba sa šećernom bolešću, a do 2035. godine očekuje se porast na približno 600 milijuna.

Od posljedica bolesti svakih sedam sekundi u svijetu jedna osoba umre od dijabetesa.

Lani je šećerna bolest bila uzrok četiri milijuna smrti u svijetu, a svaka druga osoba bila je mlađa od 60 godina. Troškovi zdravstvene zaštite u 2017. iznosili su oko 727 milijardi američkih dolara, što je gotovo više od ukupnog proračuna za obranu SAD-a i Kine.

Na liječenje dijabetesa Hrvatska troši 2,5 milijardi kuna godišnje

Troškovi liječenja šećerne bolesti tipa 2 u Hrvatskoj iznose oko 2,5 milijarde kuna godišnje, odnosno 11,5 posto proračuna HZZO-a, a 86 posto tog novca odlazi na liječenje komplikacija.

Hrvatska pripada grupi zemalja s visokim rizikom za nastanak dijabetesa tipa 1 kod djece i mladih, od čega godišnje oboli 130-ero djece. Zato je iznimno važno kontinuirano raditi na povećanju svjesnosti o dijabetesu, kako bi se potaknule pozitivne promjene na tri glavna područja – otkrivanje, sprječavanje i upravljanje šećernom bolešću.

Kampanja borbe protiv šećerne bolesti prepoznatljiva je po logu “Plavi krug”, koji je od 2007. postao simbolom svjesnosti o šećernoj bolesti.

Na Svjetski dan šećerne bolesti plavom bojom bit će osvijetljene zagrebačke fontane, HNK u Osijeku, Rijeci i Splitu, te poslovna zgrada Sky Office u Zagrebu.Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor: HINA - Hrvatska izvještajna novinska agencija | Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close