Lifestyle

Sve se više kradu bicikli!

Uz policijske statistike sad već i brojne objave preko društvenih mreža i foruma svjedoče situaciji u kojoj je bicikl kradljivcima postao itekako tražena roba. Samo prema MUP-ovim podacima, lani je u Hrvatskoj prijavljena krađa 1375 bicikala. Biciklisti sami sve češće razgovaraju o tom problemu i na pitanje zašto se bicikli toliko kradu sad već imaju odgovarajući odgovor, piše Slobodna Dalmacija.


Danas imate enormno veći broj biciklista. Osim što je to zdrav način zabave i rekreacija, vožnja biciklom postaje i trend. Samim tim ima sve više trgovina specijaliziranih za bicikle i opremu, a logičan slijed je i sve veće crno tržište za takve artikle – točnije plodno tlo za kradljivce”, kaže jedan od biciklista.

Novo tržište

Cijena bicikla za prosječnog kupca kreće se između pet i sedam tisuća kuna, dok polovni može kupiti i za tri tisuće. Međutim, upravo taj polovni može biti i ukradeni. Lopovi bicikle prodaju u komadu, ali i u dijelovima kako bi zameli trag policiji. Ukradenu robu “zametu” prodajući je i u drugom gradu od onog u kojem su vozilo ukrali.

Prodajom karbonskih bicikla otvoreno je jedno sasvim novo tržište jer se na crnom tržištu mogu pronaći za znatno nižu cijenu od 15 tisuća kuna, za koliko se prodaju u trgovinama.

Prednost za kradljivce

“Kod bicikla je prednost za kradljivce i što svaki dio odgovara na drugi bicikl, nije kao kod automobila. Dijelovi za bicikle su univerzalni te ih je time lakše i prodati. Kada kradljivci ne žele prodavati cijeli u komadu, bace okvir na kojem je serijski broj na dnu između pedala. Nekada su broj znali samo izbrusiti, ali onda je kupac svjestan da je ukradena i često se nevoljko upušta u takvu trgovinu.”


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor: telegram.hr | Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close