SavjetiZdravlje

Savjeti za putovanje na godišnji odmor s djecom

I došao je taj dio godine na veliku radost roditelja i djece. No, odlazak na ljetovanje može se pretvoriti u noćnu moru provedete li u vožnji nekoliko sati, a dijete na stražnjem sjedalu neutješno plače, piše 24sata.hrIzbjegavajte putovanja kad je velika gužva. Dobro je stati i nekoliko puta da se dijete odmori. A za duže putovanje je nužno da se roditelji prije putovanje pripreme kako bi tijek vožnje prošao bez stresa za njih i za djecu.

Pedijatri preporučuju da se djecu za put odjene u prozračnu odjeću u kojoj im neće biti vruće te da je potrebno pripremiti rezervnu robicu za presvlačenje u slučaju da se dijete oznoji. Ako roditelji kreću prema destinaciji koja je udaljena 2-3 sata vožnje, dobro je krenuti na put što ranije ujutro, dok nisu velike vrućine. Za duža putovanja preporučljivije je krenuti noću, kad su temperature niže, da se na odredište dođe u ranim jutarnjim satima.

Prije puta dobro je provjetriti vozilo i rashladiti ga ako je stajalo na suncu. Važno je obratiti pažnju da klima ili zračenje ne pušu direktno na djecu. Razlika u vanjskoj temperaturi i temperaturi u vozilu ne bi smjela biti veća od nekoliko stupnjeva. Na put treba uzeti dosta tekućine. Stavite li vodu u termosicu, voda će tijekom cijelog puta imati ugodnu temperaturu za piće.

Također, djeci prije putovanja ne treba davati veće količine hrane niti gazirane sokove. Putujete li s bebom mlađom od šest mjeseci, sigurno ćete nekoliko puta stati da majka podoji dijete. Ako dijete osim majčina mlijeka uzima drugu hranu, tad mu možete ponuditi i dodatno malo po malo vode.

Na duljim putovanjima treba stati i odmoriti se i nekoliko puta, u pravilu svaka dva sata, kako bi dijete moglo protegnuti nožice, istrčati se, udahnuti zraka, obaviti nuždu. Samo vrijeme putovanja možete skratiti pričajući priče, ili pjevanjem djetetu, ili igrajte neku igru. Ako ikako možete, za putovanje izaberite dan u tjednu kada nisu prometne špice, kako se putovanje ne bi nepotrebno produljilo.

Donosi 24sata.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close