Zdravlje

Savjeti za novogodišnje jutro bez mamurluka

Jedini potpuno siguran način da se izbjegnu simptomi mamurluka je konzumiranje umjerenih količina alkohola. Ipak, rijetki će u novogodišnjoj noći primjeniti ovu sigurnu metodu.


Stoga donosimo nekoliko savjeta uz pomoć kojih se simptomi možda mogu malo ublažiti, i lakše podnijeti:

Pazi koliko piješ. Količina unesenog alkohola određuje kako ćeš se osjećati slijedećeg jutra. Mamurluk će biti slabijeg intenziteta ako se konzumiraju manje količine alkohola kroz dulji period i ako se pritom konzumiraju umjerene količine hrane.

Pazi što piješ. Neka alkoholna pića uzrokuju izraženije mamurluke. Primjerice, pića koja sadrže višu količinu metanola uz etanol, poput konjaka, whiskeyja i crnog vina, uzrokovat će jači mamurluk nego pića poput gina i votke, koja ne sadrže metanol.

Vino, pjenušac i burbon imaju visoku koncentraciju aromatskih spojeva i stoga češće uzrokuju glavobolju, dok votka ima nižu koncentraciju istih spojeva.

Prije konzumiranja alkohola, pojedi nešto i popij 2-3 čaše vode. Hrana, pogotovo masnija (žlica maslinovog ulja trik je koji se koristi u zemljama Mediterana), smanjit će apsorpciju alkohola, a voda dehidraciju.

Pij mnogo obične vode, prije i poslije slavlja. Nekoliko čaša vode prije spavanja može napraviti čudo i spasiti te od mamurluka.

Pij voćne sokove! Hrana i pića bogati voćnim šećerom fruktozom pokazali su se učinkovitima kod mamurluka.

Jedi suhu i neutralnu hranu, poput krekera i prepečenca, ako osjećaš mučninu. Ovakva hrana održava razinu šećera u krvi stalnom i daje osjećaj sitosti.

Popij kavu ili uzmi kofein putem drugih izvora. Iako utjecaj kofeina na mamurluk nije znanstveno dokazan, tradicionalno se primjenjuje već stoljećima.

I na poslijetku, pusti vrijeme da “izliječi” rane. Jedini, stopostotno dokazani lijek protiv mamurluka su 24 sata.Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor: 24sata.hr | Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close