DomLifestyle

Savjeti za brže i lakše pranje rublja

Ponekad si možemo dozvoliti da pranje podova ili brisanje prašine odgodimo za koji dan, ali pranje rublja nužan je kućanski posao koji moramo redovno obavljati. Da biste sačuvali odjeću i što lakše se riješili određenih mrlja, pomažu i ovi savjeti.


Odjeća u svijetlim bojama

Za lijepe haljine, tunike i hlače u svijetlim bojama često s vremenom znamo reći da postanu ‘bljedunjave’. Kako biste spriječili ispiranje boja s tkanine, tijekom pranja u perilici dodajte deterdžentu žličicu soli.

Tamna odjeća

Nije dobro ni kada omiljena crna košulja ili hlače poprime sivkast, ispran ton – jednostavno takvu odjeću okrenite naopako pa će je deterdžent manje oštećivati prilikom svakog pranja. Također, pri prvom pranju crne odjeće dobro je ubaciti šalicu soli da što dulje zadrži boju.

Mrlje od dezodoransa i znojenja

Ovaj problem neće riješiti samo pranje u perilici rublja, već ćete morati ručno napasti mrlju. Složite otopinu od hidrogen peroksida, sode bikarbone i tekućeg deterdženta pa stavite direktno na mrlju. Dobro istrljajte, kratko pustite da djeluje pa isperite i ubacite u perilicu.

Masne mrlje

Ako tek nakon pranja rublja primijetite da je ostala kakva masna mrlja, probajte je odstraniti običnom bijelom kredom. Ona bi mogla upiti masnoću. Nakon što je utrljate ne morate odjeću ponovno prati u perilici, već samo kritični dio sapunom i vodom.

Veća efikasnost sušenja

Da biste uštedjeli vrijeme sušenja ako koristite sušilicu rublja, prije nego započnete s time ubacite suhi ručnik na 15 minuta jer će upiti vlagu te ubrzati proces sušenja.

Folija za statički elektricitet

Kako biste umanjili statički elektricitet koji se stvara na nekim tkaninama tijekom sušenja, umjesto kupovnih maramica možete jednostavno ubaciti aluminijsku foliju. Napravite lopticu od folije i ubacite je u sušilicu s rubljem.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: tportal.hr | Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close