Sastanak s predstavnicima monitoring misije UNESCO-a zbog problema NP Plitvička jezera

Tena Brnad

Predstavnica Tajništva UNESCO-a Sussana Kari i Pierre Galland iz IUCN-a u utorak su se u Zagrebu sastali sa predstavnicima Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Hrvatske agencije za okoliš i prirodu, Hrvatskog zavoda za prostorno planiranje, Ministarstva turizma i Hrvatskih voda te JU NP Plitvička jezera, objavilo je u priopćenju za javnost Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.


Na sastanku je iznijet pregled stanja u NP Plitvička jezera, te je, među ostalim, bilo govora o problemima velikog broja posjetitelja, problemima s prostornim planom i povezanim izdavanjem građevinskih dozvola, inspekcijskom nadzoru, sustavu vodoopskrbe i odvodnje.

Predstavnici reaktivne monitoring misije za vrijeme boravka u Hrvatskoj obići će Nacionalni park Plitvička jezera te održati sastanke sa predstavnicima Parka, lokalne samouprave kao i svim ostalim dionicima uključenima u problematiku prekomjerne posjećenosti, najavljeno je u priopćenju.

Reaktivnu monitoring misiju pozvalo je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike svjesno problema u kojima se nalazi Nacionalni park Plitvička jezera vezano uz pritisak od strane posjetitelja kao i pojačane izgradnje objekata.

Ministarstvo će u suradnji s ostalim tijelima izraditi i zajednički akcijski plan za rješavanje uočenih problema za svaki od sektora (prostorno uređenje i graditeljstvo, zaštita prirode, vodno gospodarstvo) i sukladno uputi UNESCO-a, nakon završene misije, poduzeti daljnje potrebne korake za rješavanje problematike, istaknuto je u priopćenju.

Kao glavni cilj monitoring misije UNESCO-a ističu zaštitu i očuvanje Nacionalnog parka Plitvička jezera kroz bolje upravljanje posjetiteljima i pojačanu kontrolu izgradnje objekata i ostale infrastrukture, kako pritisak turističke djelatnosti ne bi ugrozio prirodne vrijednosti zbog kojih je park i uvršten na UNESCO listu.

Pogledajte spektakularan video kanjona rijeke Like!


Foto: pixabay

<script>

<script>

Komentari


X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u