Lifestyle

Kolike su šanse da imate dvojnika?

Gledajući neki znanstveno-fantastični film o dvojnicima (sjetimo se, primjerice, uratka Šesti dan s Arnoldom Schwarzeneggerom u glavnoj ulozi) sigurno ste se zapitali „imam li i ja dvojnika negdje na planetu?“, s nadom da taj dvojnik nije zao.


Ako je vjerovati nedavnom istraživanju koje su proveli znanstvenici s australskog University of Adelaide, vjerojatnost za tako nešto iznimno je mala. No, ipak postoji. Naime, prema istraživanju provedenom tijekom prošle godine, vjerojatnost poklapanja osam ključnih facijalnih karakteristika iznosi jedan naprama trilijun.

Biolozi pod vodstvom Teghan Lucas, koristeći se podacima US Anthropometric Survey (ANSUR) baze podataka, koju je za potrebe praćenja dimenzija vojnika oformila američka vojska, proučili su 4.000 različitih lica i pritom utvrdili kako svako lice ima osam temeljnih značajki (uz napomenu kako nije javno otkriveno o kojim je značajkama riječ).
Ovakav rezultat moguće je objasniti i kroz tzv. problem beskonačnog majmuna, koji kaže da će majmun kojeg na beskonačno puno vremena zatvorite u sobu s pisaćom mašinom u jednom trenutku ipak napisati Machbeta, no nakon neopisivo puno vremena. Naravno, promatrajući i sam broj kombinacija gena potrebnih za nastanak dva potpuno ista bića, može se uvidjeti da je vjerojatnost za tako nešto prilično minorna.

Pročitajte više na znanost.geek.hr


Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara


Foto: upshout

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close