VijestiPolitika

Sanaderu osam godina zatvora za aferu Fimi-Media, HDZ proglašen odgovornim

KRIV JE

Na Županijskom sudu u Zagrebu u petak je u ponovljenom suđenju bivši premijer Ivo Sanader nepravomoćno proglašen krivim i osuđen je na osam godina zatvora. Nakon pravomoćnosti presude, njemu i njegovoj obitelji oduzet će se protupravno stečena imovinska korist.


Naime, prema nepravomoćnoj presudi Sanaderu i obitelji se oduzima 275 tisuća kuna kojeg je bivši premijer dobio od bivšeg stranačkog rizničara Mladena Barišića, te još 15,8 milijuna kuna, jer nisu mogli dokazati da su ih zakonito stekli.

Sudilo se Sanaderu, ali i njegovim nekadašnjim suradnicima te HDZ-u kao prvoj stranci optuženoj za korupciju zbog izvlačenja novca preko marketinške agencije Fimi media.

Nekadašnji HDZ-ov premijer Ivo Sanader, bivši stranački rizničar Mladen Barišić te bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević proglašeni su krivima,a HDZ kao stranka, odgovornom.

U obrazloženju je navedeno da je Sanader osobno angažirao Barišića koji je tražio od trgovačkih društava, javnih poduzeća i institucija da angažiraju tvrtku Nevenke Jurak a dio novca se predavao i Branki Pavošević za financiranje HDZ-a, rekla je u uvodu izreke presude sutkinja Irena Kvaternik.

Sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda presudu je objavilo nakon što su na posljednjih nekoliko rasprava obrana i optužba iznosili svoje završne govore.

U aferi Fimi medija, osim Sanadera, optužen je i HDZ, kao prva politička stranka koja je završila na optuženičkoj klupi. Optuženi su i Mladen Barišić, Ratko Maček i Branka Pavošević. Bila je optužena i Nevenka Jurak, vlasnica Fimi medije, koja je preminula u studenom 2019. USKOK Sanadera i ostale tereti da su preko Fimi medije izvlačili novac iz državnih poduzeća, te da su tim novcem financirani Sanaderovi privatni troškovi te crni fondovi HDZ-a.

Ivu Sanadera teretilo se da je organizirao izvlačenje novca iz državnih institucija preko tvrtke Fimi media te da je sebi pribavio 15, 2 milijuna kuna, dok se HDZ teretio za pribavljanje nepripadajuće imovinske koristi od 24,2 milijuna kuna.

Nitko od optuženih se nije pojavio na izricanju presude.


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close